Миоми на матката-дијагноза и третман

Фиброидите на матката се вообичаени израстоци на матката. Тие често се појавуваат во текот на годините кога обично сте во можност да забремените и да родите. Миомите на матката не се рак и речиси никогаш не се претвораат во рак. Тие не се поврзани ниту со поголем ризик од други видови на рак во матката. Тие се нарекуваат и леомиоми   или миоми.

Фиброидите на матката се вообичаени израстоци на матката. Тие често се појавуваат во текот на годините кога обично сте во можност да забремените и да родите. Миомите на матката не се рак и речиси никогаш не се претвораат во рак. Тие не се поврзани ниту со поголем ризик од други видови на рак во матката. Тие се нарекуваат и леомиоми   или миоми.

Фиброидите се разликуваат по број и големина. Може да имате еден фибром или повеќе од еден. Некои од овие израстоци се премногу мали за да се видат со очи. Други може да пораснат до големина на грејпфрут или поголем. Миомот кој станува многу голем може да ја наруши внатрешната и надворешната страна на матката. Во екстремни случаи, некои фиброиди растат доволно големи за да ја пополнат карлицата или стомакот. Тие можат да направат некоја личност да изгледа бремена.

Многу луѓе имаат фиброиди на матката некогаш во текот на нивниот живот. Но, можеби не знаете дека ги имате, бидејќи честопати не предизвикуваат никакви симптоми. Вашиот здравствен работник може едноставно да открие фиброиди за време на карличен преглед или ултразвук за бременост.

Локации на фиброиди

Многу луѓе кои имаат фиброиди на матката немаат никакви симптоми. Кај оние кои го прават тоа, на симптомите може да влијае локацијата, големината и бројот на фиброидите.

Најчестите симптоми на фиброиди на матката вклучуваат:

Обилно менструално крварење или болни периоди.
Подолги или почести менструации.
Притисок или болка во карлицата.
Често мокрење или проблеми со мокрењето.
Растечка стомачна област.
Запек.
Болка во пределот на стомакот или долниот дел на грбот или болка за време на сексот.
Ретко, миомот може да предизвика ненадејна, сериозна болка кога ќе го надмине снабдувањето со крв и ќе предизвика сериозни последици од кои се умира.

Често, фиброидите се групирани според нивната локација. Интрамуралните фиброиди растат во мускулниот ѕид на матката. Субмукозните фиброиди се испакнати во матката празнина. Субсерозните фиброиди се формираат на надворешната страна на матката.

Кога да одите на лекар
Посетете го вашиот лекар ако имате:

Болка во карлицата која не поминува.
Тешки или болни периоди кои го ограничуваат она што можете да го направите.
Анѓелковиќ или крварење помеѓу менструацијата.
Проблеми со празнење на мочниот меур.
Тековен замор и слабост, кои можат да бидат симптоми на анемија, што значи ниско ниво на црвени крвни зрнца.
Веднаш побарајте медицинска нега ако имате тешко крварење од вагината или остра карлична болка што се појавува брзо.

Точната причина за фиброидите на матката не е јасна. Но, овие фактори можат да играат улоги:

Промени на гените. Многу фиброиди содржат промени во гените кои се разликуваат од оние во типичните мускулни клетки на матката.
Хормони. Два хормони наречени естроген и прогестерон предизвикуваат ткивото на линиите во внатрешноста на матката да се згусне за време на секој менструален циклус за да се подготви за бременост. Се чини дека овие хормони помагаат да растат фиброиди.

Фиброидите содржат повеќе клетки за кои се врзуваат естрогенот и прогестеронот отколку типичните мускулни клетки на матката. Фиброидите имаат тенденција да се намалуваат по менопаузата поради падот на нивото на хормоните.

Други фактори на раст. Супстанциите кои му помагаат на телото да ги одржува ткивата, како што е факторот на раст сличен на инсулин, може да влијаат на растот на фиброидите.
Екстрацелуларна матрица (ECM). Овој материјал прави клетките да се држат заедно, како малтер помеѓу тули. ECM е зголемена кај фиброидите и ги прави фиброзни. ECM, исто така, складира фактори на раст и предизвикува биолошки промени во самите клетки.

Лекарите веруваат дека миомот на матката може да се развие од матична клетка во мазното мускулно ткиво на матката. Една клетка се дели одново и одново. Со текот на времето се претвора во цврста, гумена маса различна од блиското ткиво.

Моделите на раст на матката фиброиди се разликуваат. Тие можат да растат бавно или брзо. Или можеби ќе останат со иста големина. Некои фиброиди минуваат низ скокови на раст, а некои сами се намалуваат.

Фиброидите кои се формираат за време на бременоста може да се намалат или да исчезнат по бременоста, бидејќи матката се враќа во својата вообичаена големина.

Фактори на ризик
Постојат неколку познати фактори на ризик за фиброиди на матката, освен да се биде личност во репродуктивна возраст. Тие вклучуваат:

Сите луѓе на репродуктивна возраст кои се родени како женски може да развијат фиброиди. Но, Црнците имаат поголема веројатност да имаат фиброиди отколку луѓето од другите расни групи. Црните луѓе имаат фиброиди на помлада возраст отколку белите. Тие, исто така, веројатно ќе имаат повеќе или поголеми фиброиди, заедно со полоши симптоми, отколку белите луѓе.
Семејна историја. Ако вашата мајка или сестра имала фиброиди, вие сте изложени на поголем ризик да ги добиете.
Други фактори. Започнување на менструацијата пред 10-годишна возраст; дебелина; недостаток на витамин Д; имајќи диета поголема со црвено месо и пониска со зелен зеленчук, овошје и млечни производи; и пиењето алкохол, вклучително и пивото, се чини дека го зголемуваат ризикот од добивање на фиброиди.

Компликации
Фиброидите на матката често не се опасни. Но, тие можат да предизвикаат болка и може да доведат до компликации. Тие вклучуваат пад на црвените крвни зрнца наречени анемија. Таа состојба може да предизвика замор од голема загуба на крв. Ако силно крварите за време на менструацијата, вашиот лекар може да ви каже да земете додаток на железо за да спречите или да помогнете во справувањето со анемијата. Понекогаш, лице со анемија треба да прими крв од донор, наречен трансфузија, поради загуба на крв.

Бременост и фиброиди
Често, фиброидите не го попречуваат забременувањето. Но, некои фиброиди – особено субмукозниот вид – може да предизвикаат неплодност или губење на бременоста.

Фиброидите, исто така, може да го зголемат ризикот од одредени компликации на бременоста. Тие вклучуваат:

Плацентарна абрупција, кога органот кој носи кислород и хранливи материи до бебето, наречен плацентата, се одвојува од внатрешниот ѕид на матката.
Ограничување на растот на фетусот, кога нероденото бебе не расте како што се очекуваше.
Предвремено породување, кога бебето ќе се роди прерано, пред 37-та недела од бременоста.

Превенција
Истражувачите продолжуваат да ги проучуваат причините за фиброидните тумори. Сепак, потребни се повеќе истражувања за тоа како да се спречат. Можеби не е можно да се спречат миоми на матката. Но, само мал процент од овие тумори имаат потреба од третман.

Можеби ќе можете да го намалите ризикот од фиброиди со здрави промени во животниот стил. Обидете се да останете на здрава тежина. Вежбајте редовно. И јадете урамнотежена исхрана со многу овошје и зеленчук.

Некои истражувања сугерираат дека апчиња за контрацепција или контрацептивни средства со долго дејство само со прогестин може да го намалат ризикот од фиброиди. Но, користењето апчиња за контрацепција пред 16-годишна возраст може да биде поврзано со поголем ризик.

Утерусните фиброиди често се наоѓаат случајно за време на рутински карличен преглед. Вашиот лекар може да почувствува неправилни промени во обликот на вашата матка, што укажува на присуство на фиброиди.

Ако имате симптоми на фиброиди на матката, можеби ќе ви требаат овие тестови:

Ултразвук. Овој тест користи звучни бранови за да добие слика од вашата матка. Може да потврди дека имате фиброиди и да ги мапира и измери.

Доктор или техничар го движи уредот за ултразвук, наречен трансдуцер, над стомакот. Ова се нарекува трансабдоминален ултразвук. Или уредот е ставен во вашата вагина за да добиете слики од вашата матка. Ова се нарекува трансвагинален ултразвук.

Лабораториски тестови. Ако имате нередовно менструално крварење, можеби ќе ви требаат тестови на крвта за да ги побарате можните причини за тоа. Тие може да вклучуваат комплетна крвна слика за да се провери за анемија поради тековната загуба на крв. Други крвни тестови може да бараат нарушувања на крварење или проблеми со тироидната жлезда.

Други тестови за сликање
Илустрација што покажува што се случува за време на хистеросонографијата

За време на хистеросонографијата, имате поставена тенка, флексибилна цевка наречена катетер во матката. Солената вода, исто така наречена солена вода, се инјектира преку флексибилната цевка во шупливиот дел на матката. Ултразвучна сонда пренесува слики од внатрешноста на матката на блискиот монитор.
 

Хистеросалпингографија

Лекар или техничар става тенок катетер во грлото на матката. Тоа ослободува течен контраст материјал кој се влева во вашата матка. Бојата го следи обликот на вашата утерусна шуплина и јајцеводите и ги прави видливи на сликите со рендген. 
Хистероскопија


За време на хистероскопијата, тенок, осветлен инструмент обезбедува поглед на внатрешноста на матката. Овој инструмент се нарекува и хистероскоп.

Ако ултразвукот не дава доволно информации, можеби ќе ви требаат други студии за слики, како што се:

Магнетна резонанца (МРИ). Овој тест може подетално да ја покаже големината и локацијата на фиброидите. Исто така, може да идентификува различни типови на тумори и да помогне во одредувањето на опциите за третман. Најчесто, МРИ се користи кај луѓе со поголема матка или кај оние кои се блиску до менопауза, исто така наречена перименопауза.
Хистеросонографија. Хистеросонографијата (his-tur-o-suh-NOG-ruh-fee) користи стерилна солена вода наречена солена вода за да го прошири просторот во внатрешноста на матката, наречена матката празнина. Ова го олеснува добивањето слики од субмукозни фиброиди и слузницата на матката ако се обидувате да забремените или ако имате обилно менструално крварење. Друго име за хистеросонографија е сонограм за инфузија на солен раствор.
Хистеросалпингографија. Хистеросалпингографијата (his-tur-o-sal-ping-GOG-ruh-fee) користи боја за истакнување на матката празнина и јајцеводите на сликите со рендген. Вашиот лекар може да го препорача ако неплодноста е загрижувачка. Овој тест може да помогне да откриете дали фалопиевите туби се отворени или блокирани и може да покаже некои субмукозни фиброиди.
Хистероскопија. За овој преглед, вашиот лекар вметнува мал, осветлен телескоп наречен хистероскоп низ грлото на матката во вашата матка. Потоа физиолошки раствор се инјектира во вашата матка. Ова ја проширува матката празнина и му дозволува на вашиот лекар да ги провери ѕидовите на матката и отворите на фалопиевите туби.

Третман
Не постои единствен најдобар третман за фиброиди на матката. Постојат многу избори за третман. Ако имате симптоми, разговарајте со вашиот тим за нега за начините да добиете олеснување.

Внимателно чекање
Многу луѓе со фиброиди на матката немаат никакви симптоми. Или имаат благо досадни симптоми со кои можат да живеат. Ако тоа е случај за вас, будното чекање може да биде најдобрата опција.

Фиброидите не се рак. Тие ретко се мешаат во бременоста. Тие често растат бавно – или воопшто не – и имаат тенденција да се намалуваат по менопаузата, кога нивото на репродуктивните хормони се намалува.

Лекови
Лековите за миома на матката се насочени кон хормоните кои го контролираат менструалниот циклус. Тие ги третираат симптомите како што се обилно менструално крварење и карличен притисок. Тие не се ослободуваат од фиброидите, но може да ги намалат. Лековите вклучуваат:

Агонисти на гонадотропин-ослободувачки хормон (GnRH). Тие ги третираат фиброидите со тоа што го блокираат телото да ги произведува хормоните естроген и прогестерон. Ова ве става во привремена состојба слична на менопауза. Како резултат на тоа, менструалните периоди престануваат, фиброидите се намалуваат и анемијата често се подобрува.

Агонистите на GnRH вклучуваат леупролид, госерелин  и трипторелин. Често, овие лекови се користат не повеќе од шест месеци. Тоа е затоа што симптомите се враќаат кога лекот ќе се прекине, а долготрајната употреба може да предизвика губење на коските. Понекогаш, агонистите на GnRH се земаат со ниски дози на естроген или прогестин. Можеби ќе го слушнете ова наречено дополнителна терапија. Може да ги олесни несаканите ефекти и може да ви овозможи да земате агонисти на GnRH до 12 месеци.

Вашиот лекар може да ви препише GnRH агонист за да ја намали големината на вашите фиброиди пред планираната операција. Или можеби ќе ви биде препишан овој лек за да ви помогне да преминете во менопауза.

Антагонисти на гонадотропин-ослободувачки хормон (GnRH). Овие лекови можат да третираат обилно менструално крварење кај луѓе со миома на матката кои не поминале низ менопауза. Но, тие не ги намалуваат фиброидите. Антагонистите на GnRH може да се користат до две години. Земањето заедно со дополнителна терапија може да ги намали несаканите ефекти како што се топли бранови и губење на коскената маса. Понекогаш, ниски дози на естроген или прогестин веќе се вклучени во овие лекови.

Антагонистите на GnRH вклучуваат елаголикс и релуголикс.

Интраутерина направа што ослободува прогестин (ИУВ). Спиралата што ослободува прогестин може да го ублажи тешкото крварење предизвикано од фиброиди. Сепак, тоа само ги ублажува симптомите. Тоа не ги намалува фиброидите и не прави да исчезнат. Исто така ја спречува бременоста.
Транексамична киселина. Овој нехормонален лек може да ги олесни тешките менструални периоди. Го земате само во денови со обилно крварење.
Други лекови. Вашиот лекар може да препорача други лекови. На пример, ниски дози апчиња за контрацепција можат да помогнат во контролирањето на менструалното крварење. Но, тие не ја намалуваат големината на фиброидите.

Неинвазивна процедура
Фокусирана ултразвучна хирургија за третман на фиброиди на матката
Фокусирана ултразвучна хирургија


Неинвазивен третман не вклучува хируршки исеченици наречени засеци. Исто така, не вклучува ставање алатки во телото. Со фиброиди на матката, процедурата наречена фокусирана ултразвучна хирургија водена од МРИ (FUS) е:

Неинвазивна опција за третман што ја зачувува матката. Тоа се прави на амбулантска основа, што значи дека не мора да ја поминете ноќта потоа во болница.
Готово додека сте во скенер за магнетна резонанца опремен со високоенергетски ултразвучен уред за лекување. Сликите му даваат на вашиот лекар прецизна локација на матката фиброиди. Кога локацијата на миомот е насочена, уредот за ултразвук ги фокусира звучните бранови во миомот за да ги загрее и уништи малите области на миомот ткиво.
Понова технологија, така што истражувачите учат повеќе за долгорочната безбедност и ефективност. Но, досега собраните податоци покажуваат дека FUS за миома на матката е безбеден и добро функционира. Сепак, можеби нема да ги подобри симптомите колку што може малку поинвазивна процедура наречена емболизација на утерусната артерија.

Минимално инвазивни процедури
Фокусирана ултразвучна хирургија за третман на фиброиди на матката
Емболизација на матката артерија

Лапароскопска радиофреквентна аблација за третман на фиброиди на матката
Лапароскопска радиофреквентна аблација


Овие процедури не користат исеченици или мали исечоци. Тие се поврзани со побрзо време на закрепнување и помалку компликации во споредба со традиционалната отворена хирургија. Минимално инвазивните третмани за фиброиди на матката вклучуваат:

Емболизација на матката артерија. Малите честички наречени емболични агенси се инјектираат во артериите кои ја снабдуваат матката со крв. Честичките го прекинуваат протокот на крв до фиброидите, предизвикувајќи нивно намалување и умирање.

Оваа техника може да помогне да се намалат фиброидите и да се ублажат симптомите што ги предизвикуваат. Може да се појават компликации ако се намали снабдувањето со крв во јајниците или другите органи. Но, истражувањата покажуваат дека компликациите се слични на хируршките третмани со фиброиди. И ризикот да има потреба од трансфузија на крв е помал.

Радиофреквентна аблација. Во оваа процедура, топлината од радиофреквентната енергија ги уништува миомите на матката и ги намалува крвните садови кои ги хранат. Ова може да се направи преку мали исеченици во пределот на стомакот, еден вид операција наречена лапароскопија. Исто така, може да се направи преку вагината, наречена трансвагинална процедура, или преку грлото на матката, наречена трансцервикална процедура.

Со лапароскопска радиофреквентна аблација, вашиот лекар прави две мали исеченици во абдоменот. Низ исечоците се поставува тенок алат за гледање со камера на врвот, наречен лапароскоп. Користејќи ја камерата и алатката за ултразвук, вашиот лекар открива фиброиди што треба да се третираат.

Откако ќе пронајде фибром, вашиот лекар користи уред за испраќање мали игли во миомот. Иглите го загреваат миомото ткиво и го уништуваат. Уништениот фибром веднаш се менува. На пример, од тешко како топче за голф станува меко како бел слез. Во текот на следните 3 до 12 месеци, миомот продолжува да се намалува, а симптомите се подобруваат.

Лапароскопската радиофреквентна аблација е исто така позната како процедура Acessa или Lap-RFA. Бидејќи нема сечење на ткивото на матката, лекарите сметаат дека Lap-RFA е помалку инвазивен третман од операциите како што се хистеректомија и миомектомија. Повеќето луѓе кои ја имаат оваа процедура се враќаат на редовните активности во рок од неколку дена.

Трансцервикалниот – или преку грлото на матката – пристап до радиофреквентна аблација се нарекува Соната. Исто така, користи ултразвучно водство за лоцирање на фиброиди.

Лапароскопска или роботска миомектомија. Во миомектомија, вашиот хирург ги отстранува фиброидите и ја остава матката на своето место.

Ако фиброидите се малку на број, вие и вашиот лекар може да се одлучите за лапароскопска процедура. Ова користи тенки инструменти поставени преку мали исечоци во стомакот за да се отстранат фиброидите од матката.

Понекогаш, за лапароскопска процедура се користи роботски систем. Вашиот лекар ја гледа вашата стомачна област на монитор користејќи мала камера прикачена на еден од инструментите. Роботската миомектомија му дава на вашиот хирург зголемен, 3D приказ на вашата матка. Ова може да ја направи постапката попрецизна отколку што е можно со користење на некои други техники.

Поголемите фиброиди може да се отстранат преку помали исеченици со нивно кршење на парчиња со уред кој го сече ткивото. Ова се нарекува morcellation. Тоа може да се направи во хируршка кеса за да се намали ризикот од ширење на клетките на ракот што лекарите не очекуваа да ги најдат. Или може да се направи со продолжување на еден засек за да се отстранат фиброидите без морцелација.

Хистероскопска миомектомија. Оваа процедура може да биде опција ако фиброидите се во внатрешноста на матката, исто така наречени субмукозни фиброиди. Фиброидите се отстрануваат со помош на алатки поставени низ вагината и грлото на матката во матката.

Ендометријална аблација. Оваа постапка може да го намали обилниот менструален тек. Уредот што е вметнат во матката испушта топлина, микробранова енергија, топла вода, ладна температура или електрична струја. Ова го уништува ткивото што ја обложува внатрешноста на матката.

Веројатно нема да забремените по ендометријална аблација. Но, добра идеја е да се земе контрола на раѓањето за да се спречи формирање на оплодената јајце клетка во фалопиевата цевка, наречена ектопична бременост. Без третман, растечкото ткиво може да предизвика крварење опасно по живот.

Со која било процедура што не ја отстранува матката, постои ризик да растат нови фиброиди и да предизвикаат симптоми.

Традиционални хируршки процедури
Опциите за традиционални отворени операции кои користат поголем засек вклучуваат:

Абдоминална миомектомија. Овој тип на операција ги отстранува фиброидите преку поголем рез во пределот на стомакот, кој исто така се нарекува абдомен. Вашиот лекар може да го препорача ако имате повеќе од еден фиброиди, многу големи фиброиди или многу длабоки фиброиди.

Многу луѓе на кои им е кажано дека хистеректомијата е нивната единствена опција, наместо тоа, можат да направат абдоминална миомектомија. Сепак, лузни по операцијата може да ги намалат шансите да забремените во иднина.

Хистеректомија. Оваа операција ја отстранува матката. Останува единственото докажано трајно решение за миома на матката.

Хистеректомијата ја завршува вашата способност да раѓате деца. Ако одлучите да ги отстраните и јајниците, операцијата носи менопауза. Потоа ќе изберете дали да земате хормонска заместителна терапија, која е лек кој може да ги олесни несаканите ефекти од менопаузата, како што се топли бранови. Повеќето луѓе со фиброиди на матката можеби ќе можат да изберат да ги задржат своите јајници.

Морцелација при отстранување на фиброиди
Морцелацијата е процес на кршење на фиброидите на помали парчиња. Може да го зголеми ризикот од ширење на ракот ако канцероген тумор кој не бил пронајден порано се распадне со морцелација за време на процедурата за миомектомија. Ризикот може да се намали ако:

Хируршкиот тим ги разгледува факторите на ризик на една личност пред операцијата.
Миомот се распаѓа во хируршка кеса за време на морцелацијата.
Засекот се проширува за да се отстрани голем фибром без морцелација.
Сите миомектомии носат ризик од пресекување на рак кој не е пронајден. Но, помладите луѓе кои во голема мера не достигнале менопауза имаат помал ризик од недијагностициран рак отколку луѓето на возраст над 50 години.

Исто така, компликациите за време на отворената хирургија се почести од можноста за ширење на несомнен карцином во миом за време на минимално инвазивна процедура. Ако вашиот лекар планира да користи морцелација, прашајте го докторот да ви ги објасни ризиците пред третманот.

Во Соединетите Американски Држави, Управата за храна и лекови (ФДА) советува да не се користи уред за морцелатор за повеќето луѓе на кои им се отстранети фиброидите преку миомектомија или хистеректомија. ФДА препорачува луѓето кои се блиску до менопауза или кои достигнале менопауза да се држат настрана од морцелацијата на моќта. Постарите луѓе кои се во или влегуваат во менопауза може да имаат поголем ризик од рак. И луѓето кои повеќе не сакаат да забременат имаат други опции за третман на фиброиди.

Ако се обидувате да забремените или можеби сакате да имате деца
Со хистеректомија или ендометријална аблација, нема да можете да забремените во иднина. Исто така, емболизацијата на утерусната артерија и радиофреквентната аблација можеби не се најдобри опции ако сакате да задржите колку што е можно повеќе од вашата плодност.

Разговарајте со вашиот лекар за ризиците и придобивките од овие процедури ако сакате да ја задржите способноста да забремените. И ако активно се обидувате да забремените, добијте целосна евалуација на плодноста пред да одлучите за план за третман на фиброиди.

Ако е потребен третман на фиброиди – и сакате да ја зачувате вашата плодност – миомектомијата често е третман на избор. Но, сите третмани имаат ризици и придобивки. Разговарајте за овие со вашиот лекар.

Ризик од нови фиброиди
За сите процедури, освен хистеректомија, садници – ситни тумори што вашиот лекар не ги открива за време на операцијата – може еден ден да пораснат и да предизвикаат симптоми кои бараат третман. Често, ова се нарекува стапка на повторување. Може да се формираат и нови фиброиди, и тие можеби ќе треба третман.

Исто така, некои процедури може да третираат само некои од фиброидите присутни во времето на третманот. Тие вклучуваат лапароскопска или роботска миомектомија, радиофреквентна аблација и фокусирана ултразвучна хирургија водена со МРИ (FUS).