Мислите дека газираните пијалаци без шеќер се здрави?! Вистината е поинаква

За штетноста на газираните пијалаци и количеството на шеќер кое го содржат е зборувано многу ...

Нивна алтернатива се соковите без шеќер, односно оние со ознака sugar free – кои произведувачите ги претставуваат како здрава варијанта, варијанта која е сигурна за вашата линија.

Но дали сокот без шеќер е здрав и безбеден?

За ладниот напиток да ни овозможи пријатен вкус се користат евтини засладувачи, на пример, аспартам. Неодамнешна студија покажала дека продолжената употреба резултира со лошо здравје, односно се јавуваат главоболки, несоница и алергиски реакции. Аспартамот, исто така, предизвикува и хормонска нерамнотежа во телото, што доведува до неплодност и зголемување на телесната тежина.

Тој поттикнува производство на серотонин, така што не се чувствувате сито и јадете повеќе од што ви е потребно. Меѓутоа замените за шеќерот, исто така, претставуваат сериозна опасност и за нормалното функционирање на кардиоваскуларниот систем. Ако користите најмаку едно шише ваков напиток неделно ризикот од мозочен и срцев удар се зголемува за 50 отсто.