Може ли стресот да ви предизвика вагинална габична инфекција?!

Вагиналните габични инфекции се честа состојба предизвикана од прекумерен раст на квасец во вашето тело. Квасецот природно расте на вашата кожа и во устата, цревата и вагината, но овој квасец може да порасне до штетни количини врз основа на вашите животни навики и имунолошкиот систем.

Вагиналните габични инфекции се честа состојба предизвикана од прекумерен раст на квасец во вашето тело. Квасецот природно расте на вашата кожа и во устата, цревата и вагината, но овој квасец може да порасне до штетни количини врз основа на вашите животни навики и имунолошкиот систем.

Бидејќи стресот може да влијае на вашиот имунолошки систем, можеби се прашувате дали тоа е причина за вашите габични инфекции. Сепак, „стресот е секогаш фактор, но навистина немаме големи контролирани клинички студии кои докажуваат дека стресот сам по себе може да предизвика габична инфекција“, изјави д-р Доника Мур, OB-GYN и претседателка на Sapphire Women’s. Здравствената група во Њу Џерси.

Стресот го зголемува ризикот од габични инфекции
Исто како бактериите, квасецот е нормално присутен во вагината и околната кожа. Сепак, инфекциите се јавуваат само кога нешто го отфрла односот на бактериите и квасецот. Според др. Мур. Промените во нивото на естроген за време на бременоста и доењето, исто така, може да ве направат поподложни на габични инфекции.

Нема докази дека стресот може да предизвика квасецот да расте надвор од контрола и да предизвика инфекција. Има само докази дека стресот може да ве направи поподложни на инфекции. Според една статија за годишен преглед на микробиологија од 2015 година, стресот може да влијае на имунолошкиот систем и да дозволи квасецот што предизвикува габични инфекции да расте неконтролирано. Сепак, еден од горенаведените фактори мора прво да ја активира габичната инфекција – стресот може да биде само фактор кој придонесува инфекцијата да биде потврдоглава и со поголема веројатност да се повтори, Др. рече Мур.

Врската стрес-квасец зависи од кортизолот, хормон кој се ослободува кога сте под стрес. „Она што го знаеме е дека продолжениот стрес предизвикува зголемување на нивото на кортизол, што предизвикува зголемување на шеќерот во крвта, а квасецот го сака шеќерот“, објасни др. Мур Квасецот во вашата вагина успева на овој шеќер и може брзо да расте, што резултира со инфекција. „Значи, да, хроничниот стрес може да доведе до хронични габични инфекции, но има многу, многу други фактори“, рече д-р. Мур.

Тестирање на причините за повторени габични инфекции
Стресот е само еден од многуте фактори што може да предизвикаат повторени габични инфекции. Здравствените услуги можат да направат неколку тестови за да ги проверат овие причини, според д-р Мери Џејн Минкин, клинички професор по акушерство, гинекологија и репродуктивни науки на Медицинскиот факултет Јеил. д-р Минкин рече дека прво ја тестира крвта на нејзиниот пациент за да го исклучи дијабетесот; таа исто така прави тестови за ХИВ, кој може да го ослаби имунолошкиот систем и да ги направи луѓето поподложни на габична инфекција. Ако тие се негативни, таа ги проверува нивоата на кортизол за да види дали можеби е вклучен стресот.

„Ако имате средина каде што добивате повисоко [ниво] шеќер, можно е да завршите со поголеми шанси да добиете габична инфекција“, рече др. Минкин изјави за Health. Ако постојано добивате повторени габични инфекции или сте имале тврдоглава инфекција која е отпорна на третман, висок шеќер во крвта предизвикан од високиот кортизол може да биде причина.

Како да се третираат габични инфекции
Прво, проверете дали имате габична инфекција. Ако не сте целосно сигурни дали доживувате габична инфекција, посетете здравствен работник за препораки за тестирање и третман. Третманот за габични инфекции може да вклучува крем без рецепт или апчиња против квасец на рецепт.

Потоа, преземете чекори за да се ослободите од стресот. Некои техники за де-стрес вклучуваат почесто вежбање, пробање апликација за медитација, намалување на работните или животните обврски, соодветен сон или барање терапија. д-р Минкин исто така препорача исфрлање на шеќерот од вашата исхрана.

Во моментов нема докази за поддршка на идејата дека стресот предизвикува габични инфекции. Сепак, стресот може да ве направи поподложни на заразување. Наоѓањето начини за одвраќање, заедно со физичкото здравје, може да помогне да се спречат идни габични инфекции.