Мозокот не сака рестриктивни диети!

Мозокот не трпи рестриктивни диети и во такви ситуации дури и го спречува губењето на килограмите

Мозокот нема да биде наш сојузник доколку практикуваме строги диети! Имено, резултатите од една неодамнешна студија откриле дека мозокот не трпи рестриктивни диети и дека во такви ситуации дури го спречува губењето на килограмите.

За овој ефект одговорна е група неурони во хипоталамусот, која има важна улога во регулацијата на апетитот. Кога се активирани овие неврони, се јавува чувство на глас и имаме потреба за храна, но кога храната е недостапна т.е. кога ретко или малку јадеме овие неврони го активираат штедењето на енергијата, па го ограничуваат бројот на калории кои ги согоруваме и со самото тоа и губењето на вишок килограми. Штом повторно почнеме нормално да јадеме, активноста на овие неурони се прекинува и потрошувачката на енергија се враќа во нормала.