На колку време треба да се менува и пере долниот веш за да се биде здрав?

Некои материјали, особено синтетичките, можат да предизвикаат иритации или алергиски реакции кај луѓето со чувствителна кожа. На пример, полиестерот и најлонот не дозволуваат кожата да дише и можат да задржуваат влага, што создава погодна средина за развој на бактерии и габи.

За да се одржува добра лична хигиена и здравје, долниот веш треба да се менува секојдневно. Ова е особено важно бидејќи долниот веш е во директен контакт со кожата и може да задржува влага, пот и бактерии. Дневната промена на долниот веш помага да се одржи чистотата и да се спречат инфекции, иритации и непријатни мириси.

Во случаи кога се вежба или се изведуваат физички активности што предизвикуваат потење, препорачливо е да се промени долниот веш веднаш по активноста за да се избегне натрупување на влага и бактерии.

Одредена облека при допир со кожата може да придонесе за кожни или полови болести кај човекот. Еве неколку начини на кои тоа може да се случи:

 1. Материјал на облеката: Некои материјали, особено синтетичките, можат да предизвикаат иритации или алергиски реакции кај луѓето со чувствителна кожа. На пример, полиестерот и најлонот не дозволуваат кожата да дише и можат да задржуваат влага, што создава погодна средина за развој на бактерии и габи.
 2. Тесна облека: Тесната облека, особено долниот веш и панталоните, може да предизвика триење и иритации на кожата. Ова може да доведе до појава на осип, враснати влакна и инфекција. Тесната облека исто така може да го ограничи циркулацијата на воздухот и да создаде влажна средина, што е идеално за развој на габични инфекции, особено во гениталната област.
 3. Нечиста облека: Облеката која не се мие редовно може да биде место за размножување на бактерии и габи. Носењето нечиста облека може да доведе до инфекции на кожата, како што се бактериски инфекции, габични инфекции и други кожни проблеми.
 4. Боја и хемикалии: Некоја облека е третирана со хемикалии или бои кои можат да предизвикаат алергиски реакции или иритации на кожата. Овие хемикалии можат да предизвикаат црвенило, чешање, и осип.
 5. Споделување облека: Споделувањето на лична облека, особено долен веш или спортска опрема, може да доведе до пренос на инфекции, како што се габични инфекции, бактериски инфекции и други кожни болести.

За да се избегнат овие проблеми, препорачливо е да се избира облека од природни материјали како памук, кои дозволуваат кожата да дише. Исто така, треба редовно да се мие облеката и да се избегнува носење на тесна облека подолг период.

Фреквенцијата на перење на облеката може да варира во зависност од сезоната, типот на облеката и активностите што ги изведувате. Еве неколку општи препораки:

Летен период:

 1. Долен веш: Треба да се пере после секое носење.
 2. Маички и кошули: Треба да се перат после секое носење, особено ако сте се потеле.
 3. Шорцеви и панталони: Треба да се перат после 2-3 носења, освен ако не сте се потеле многу.
 4. Спортска облека: Треба да се пере после секоја употреба, бидејќи спортската облека собира многу пот и бактерии.
 5. Фустани и сукњи: Може да се перат после 2-3 носења, ако не се валкани или не мирисаат на пот.
 6. Јакни и палта: Обично не се перат често, но треба да се перат ако се валкани или ако сте се потеле во нив.

Зимски период:

 1. Долен веш: Треба да се пере после секое носење.
 2. Маички и блузи: Треба да се перат после 1-2 носења, зависно од активностите и потењето.
 3. Панталони и фармерки: Треба да се перат после 4-5 носења, освен ако не се валкани.
 4. Џемпери и дуксери: Може да се перат после 5-7 носења, освен ако не мирисаат или се валкани.
 5. Спортска облека: Треба да се пере после секоја употреба, исто како и лето.
 6. Јакни и палта: Треба да се перат неколку пати во сезоната, или почесто ако се валкани или ако сте се потеле во нив.

Општи совети:

 • Перење на облеката на висока температура може да помогне да се уништат бактериите и да се одржи свежината на облеката.
 • Користење на антимикробни детергенти може да биде корисно, особено за спортска облека и долен веш.
 • Одржување на добра хигиена и редовно менување на облеката е клучно за да се избегнат кожни инфекции и непријатни мириси.

Некои парчиња облека може да се носат повеќе пати пред да се стават во машина за перење, а некои само еднаш. Често се случува едно парче да се пере пречесто, а друго преретко. Ниедна опција не е добра. Најдобро е да се најде средина, односно оптимален број на носења, а секое парче облека има свој праг на толеранција на тие бројки. На пример, не носете градници повеќе од три или четири дена, пижамите перете ги после два до три, а панталоните после секои три или четири носења.

Чорапите и гаќите се менуваат секој ден, а истото важи и за спортската опрема, а често грешиме и со обувките. На патиките и чевлите им е потребен еден ден одмор.

Градници: 3-4 носења

Гаќички: 1 носење

Чорапи: 1 носење

Спортска облека и костими за капење: 1 носење

Џинс: се препорачува перење после 5-6 носења

Фустани: 1-2 носења

Маици: 1-2 носења

Хеланки: 1-2 носења

Панталони и здолништа: 3-4 носења

Капути: еднаш на два месеци носење

Пижами: 3-4 носења