На што треба да внимавате кога купувате леб: Поздрав е лебот од маалската пекарница отколку оној во целофан

Прочитајте ги состојките на пакувањето: ако листата нема крај, избегнувајте таков леб бидејќи е полн со адитиви

Лебот, барем на македонската трпеза, е една од најпосакуваните и задолжителни намирници. Се јаде во големи количини бидејќи претставува евтина и достапна опција за исхрана. Клучот е во умереноста и разновидноста, па затоа нема апсолутно никаква причина да не го вклучите лебот во вашата избалансирана исхрана.

Лебот е еден од клучните извори на влакна во исхраната, а влакната се важни за варењето и помагаат во намалувањето на ризикот од срцеви заболувања и рак на дебелото црево.

На што треба да внимавате кога купувате леб?

Прочитајте ги состојките на пакувањето: ако листата нема крај, избегнувајте таков леб бидејќи е полн со адитиви. Бирајте што е можно поприродни извори.

Поздрав е лебот од маалската пекарница отколку оној во целофан.

Внимавајте на солта: некои лебови можат да содржат навистина многу сол, а тоа се најчесто оние спакувани во големите супермаркети.

Шеќерот е, исто така, проблематичен: некои видови на леб содржат и големи количини шеќер, особено оние без глутен. Проверете што пишува на декларацијата.

Не секој интегрален леб е добар: поевтините варијанти на кафеав леб можеби воопшто немаат житарки со цели зрна, туку се само обоени.

Првата состојка е главна: ако сакате да бидете сигурни дека купувате здрав леб, прво наведената состојка мора да биде чисто брашно или житарка (која било).