Најчесто го користиме како зачин во исхраната, но редовната консумација е многу лековита

Еве и како да го приготвувате овој магичен напиток, чија максимална дневна доза е три шолји.

Иако рузмаринот најчесто го користиме како зачин во исхраната, би требало редовно да го консумираме и во вид на чај затоа што е мошне лековит. Листата на неговите блатворни ефекти е долга. Го подобрува памтењето, расположението и циркулацијата, ги намалува болките и воспалителните процеси, го јакне имунитетот, добар е за детоксикација на организмот, но и за зголемување на крвниот притисок.

Чајот од рузмарин е богат со витамини А, Б, Ц, Д, Е и К. Важи за мошне моќен антиокисаднт, но и како антибактериско и антисептично средство заради што е одличен во превенцијата на многу болести.

Еве и како да го приготвувате овој магичен напиток, чија максимална дневна доза е три шолји.

Во 250 мл провриена вода ставете неколку гранчиња рузмарин и варете ги уште десетина минути. Тргнете го чајот од шпоретот, поклопете го и оставете го да отстои 15 минути, а потоа процедете го.