Најголема грешка која се прави со лукот и така се убиваат неговите антиканцерогени дејства

Следниот пат почекајте барем 15 минути откако ќе го исечкате лукот

Лукот го чистите и веднаш го ставате во садот за готвење? Голема грешка! Најдобар начин да ги добиете сите антиканцерогени состојки од лукот е да го исечкате на ситни парченца и да почекате најмалку 15 минути пред да го готвите. Зошто?

Токму тоа време му е потребно на ензимот кој се наоѓа во лукот да се измеша и да делува во комбинација со останатите состојки и така да произведе алицин.

Алицинот е состојка која се поврзува со превенцијата од канцер, а наглото загревање всушност го уништува овој ензим од кој настанува алицинот.