Намалете го притисокот со храна

Имате висок притисок, а сакате да го намалите по природен пат и без медикаменти?! Постои можност

Доколку е така најпрво би морало да поведете сметка за исхраната. Веќе е добро познато што би требало да одбегнувате, а ова се шест намирници кои би требало да ги јадете затоа што го намалуваат притисокот.

Спанаќ – секоја храна богата со калиум помага во намалувањето на делувањето на натриумот во организмот, кој може да го зголеми притисокот, а овој зелен зеелнчук е одличен пример затоа што во 100 г содржи 558 г калиум (просечно би требало да се внесуваат 4 700 мг во текот на денот).

Од иста причина би требало да се јадат и бананите. Купете црно чоколадо со што е можно поголем процент на како во себе и јадете по две штангли неделно. Според најновото британско истражување, 200 г боровинки дневно ќе го намалат притисокот повеќе од лековите. Истото важи и за маслиновото масло, најмалку две лажици екстра девствено маслиново масло дневно значително ќе го намалат притисокот на долги патеки.

Млекото и млечните производи го намалуваат ризикот од појава од хипертензија, но не јадете ги оние богати со натриум.