Намирници кои треба да ги одбегнувате зашто прават целулит

Не е тајна дека има многу начини како да се елиминира целулитот, а најдоброто решение дефинитивно е да почнеме со битката од внатре кон надвор.

Режимот на исхрана игра основна улога кога станува збор за здравјето и добриот изглед на нашата кожа. Не случајно често се вели дека ние сме тоа што го јадеме. Не е тајна дека има многу начини како да се елиминира целулитот, а најдоброто решение дефинитивно е да почнеме со битката од внатре кон надвор, односно да посветиме поголемо внимание на храната која предизвикува целулит и да се обидеме да ја елиминираме од менито.

Одбегнувајте брза храна, јаглехидрати, пржена храна

На прво место на листата намирници кои треба да се одбегнуваат се јаглехидратите, кои ги има разно-разните слатки задоволства. Што се однесува до останатите јаглехидрати, односно оние во белиот леб, оризот, пастата; посветете внимание на количината. Во истата категорија спаѓа и брзата храна зашто содржи заситени масти, калории, токсини, карценогени супстанции, која воедно е и најдобриот пријател на целулитот. Истото важи и за пржената храна.

Дури и да немате целулит, таа ќе ви помогне побрзо да го добиете. И мастите од животинско потекло, геномодифицираните масти (маргарин) и мастите од млечните производи сведете ги на минимум. Од друга страна, солта води до задршка на вода во организмот што е една од главните причини за појава на целулит. Ете зошто е толку важно да бидеме умерени кога станува збор за исхраната. Не баш пожелни се и алкохолот и газираните пијалаци – липидите кои ги има во овие напитоци предизвикуваат појава на целулит поради високата концентрација на шеќер.