Нарколепсијата-доживотна состојба од која нема лек

Нарколепсијата е нарушување на сонот што ги прави луѓето многу поспани во текот на денот. На луѓето со нарколепсија им е тешко да останат будни долги временски периоди. Наеднаш заспиваат. Ова може да предизвика сериозни проблеми во нивната секојдневна рутина. Понекогаш нарколепсијата предизвикува и ненадејно губење на мускулниот тонус, познато како катаплексија. Ова може да биде предизвикано од силни емоции, особено од смеа. Нарколепсијата е поделена на два вида. Повеќето луѓе со нарколепсија тип 1 имаат катаплексија. Повеќето луѓе кои немаат катаплексија имаат нарколепсија тип 2.

Нарколепсијата е нарушување на сонот што ги прави луѓето многу поспани во текот на денот. На луѓето со нарколепсија им е тешко да останат будни долги временски периоди. Наеднаш заспиваат. Ова може да предизвика сериозни проблеми во нивната секојдневна рутина.

Понекогаш нарколепсијата предизвикува и ненадејно губење на мускулниот тонус, познато како катаплексија. Ова може да биде предизвикано од силни емоции, особено од смеа. Нарколепсијата е поделена на два вида. Повеќето луѓе со нарколепсија тип 1 имаат катаплексија. Повеќето луѓе кои немаат катаплексија имаат нарколепсија тип 2.

Нарколепсијата е доживотна состојба за која нема лек. Сепак, лековите и промените во животниот стил можат да помогнат во управувањето со симптомите. Поддршката од другите – семејството, пријателите, работодавците и наставниците – може да им помогне на луѓето да се справат со нарушувањето.

Симптоми
Симптомите на нарколепсија може да се влошат во текот на првите неколку години од нарушувањето. Потоа продолжуваат доживотно. Тие вклучуваат:

Прекумерна дневна поспаност. Луѓето со нарколепсија заспиваат без предупредување. Тоа може да се случи секаде и во секое време. Тоа може да се случи кога ви е досадно или за време на некоја задача. На пример, може да работите или да разговарате со пријателите и одеднаш да заспиете. Може да биде особено опасно ако заспиете додека возите. Може да заспиете само неколку минути или до половина час. По будењето, често ќе се чувствувате освежени, но повторно ќе ве заспие.

Исто така, може да доживеете намалување на тоа колку се чувствувате будни и фокусирани во текот на денот. Дневната поспаност често е првиот симптом што се појавува. Чувството на поспаност го отежнува фокусирањето и функционирањето.

Некои луѓе со нарколепсија продолжуваат да вршат задача кога накратко ќе заспијат. На пример, може да заспиете додека пишувате, пишувате или возите. Можеби ќе продолжите да ја извршувате таа задача додека спиете. Кога ќе се разбудите, не можете да се сетите што сте направиле и веројатно не сте го направиле добро.

Ненадејно губење на мускулниот тонус. Оваа состојба се нарекува катаплексија. Може да предизвика нејасен говор или целосна слабост на повеќето мускули. Симптомите може да траат до неколку минути.

Катаплексијата не може да се контролира. Тоа е поттикнато од интензивни емоции. Честопати емоциите кои предизвикуваат катаплексија се позитивни. Смеата или возбудата може да ги предизвикаат симптомите. Но, понекогаш стравот, изненадувањето или лутината може да предизвикаат губење на мускулниот тонус. На пример, кога се смеете, главата може да ви падне без ваша контрола. Или вашите колена може наеднаш да ја изгубат силата, што ќе предизвика да паднете.

Некои луѓе со нарколепсија доживуваат само една или две епизоди на катаплексија годишно. Други имаат по неколку епизоди на ден. Не секој со нарколепсија ги има овие симптоми.

Парализа при спиење. Луѓето со нарколепсија често доживуваат парализа на спиење. За време на парализа на спиење, не можете да се движите или да зборувате додека заспивате или кога се будите. Обично е кратко – трае неколку секунди или минути. Но, тоа може да биде страшно. Можеби сте свесни дека се случува и може да се потсетите на тоа.

Не секој со парализа при спиење има нарколепсија.

Халуцинации. Понекогаш луѓето гледаат работи што ги нема за време на парализа на спиење. Халуцинации, исто така, може да се појават во кревет без парализа на спиење. Овие се нарекуваат хипнагогични халуцинации ако се случат додека заспивате. Тие се нарекуваат хипнопомпични халуцинации ако се појават при будењето. На пример, може да се чувствувате како да има странец во вашата спална соба. Овие халуцинации може да бидат живи и застрашувачки затоа што можеби нема да спиете целосно кога ќе почнете да сонувате.
Промени во спиењето за брзо движење на очите (РЕМ). РЕМ спиењето е кога најмногу се сонува. Типично, луѓето влегуваат во РЕМ сон 60 до 90 минути откако ќе заспијат. Но, луѓето со нарколепсија често побрзо преминуваат на РЕМ сон. Тие имаат тенденција да влезат во РЕМ сон во рок од 15 минути откако ќе заспијат. РЕМ спиењето, исто така, може да се случи во секое време од денот.

Други карактеристики
Луѓето со нарколепсија може да имаат други нарушувања на спиењето. Тие може да имаат опструктивна ноќна апнеја, во која дишењето започнува и престанува во текот на ноќта. Или тие може да ги реализираат своите соништа, познат како нарушување на однесувањето на спиењето РЕМ. Или тие може да имаат проблем да заспијат или да останат заспиени, наречени несоница.

Кога да одите на лекар
Посетете го вашиот давател на здравствена заштита ако почувствувате прекумерна дневна поспаност што влијае на вашиот личен или професионален живот.

Причини
Точната причина за нарколепсија е непозната. Луѓето со нарколепсија тип 1 имаат ниски нивоа на хипокретин, исто така наречен орексин. Хипокретинот е хемикалија во мозокот која помага да се контролира да се биде буден и кога влегувате во РЕМ сон.

Нивоата на хипокретин се ниски кај луѓето кои доживуваат катаплексија. Не е познато што точно предизвикува губење на клетките што произведуваат хипокретин во мозокот. Но, експертите се сомневаат дека тоа се должи на автоимуна реакција. Автоимуна реакција е кога имунолошкиот систем на телото ги уништува сопствените клетки.

Исто така, веројатно е дека генетиката игра улога во нарколепсијата. Но, ризикот родител да го пренесе ова нарушување на детето е многу низок – само околу 1% до 2%.

Истражувањата, исто така, покажуваат дека во некои случаи нарколепсијата може да биде поврзана со изложеност на вирусот на свински грип (H1N1 грип). Исто така, може да се поврзе со одредена форма на вакцината H1N1. Вакцината беше спроведена во Европа.

Типична шема на спиење наспроти нарколепсија
Типичниот процес на заспивање започнува со фаза наречена сон без брзо движење на очите (NREM). Во оваа фаза, мозочните бранови бавно. По еден час или повеќе NREM спиење, мозочната активност се менува и започнува РЕМ спиењето. Повеќето соништа се случуваат за време на РЕМ спиењето.

Кај нарколепсијата, може одеднаш да влезете во РЕМ сон без да поминете низ НРЕМ сон. Ова може да се случи и во текот на ноќта и во текот на денот. Катаплексијата, парализата при спиење и халуцинации се слични на промените што се случуваат во РЕМ спиењето. Но, кај нарколепсијата тие се случуваат додека сте будни или поспани.

Фактори на ризик
Постојат само неколку познати фактори на ризик за нарколепсија, вклучувајќи:

Возраст. Нарколепсијата обично започнува на возраст од 10 до 30 години.
Семејна историја. Вашиот ризик од нарколепсија е 20 до 40 пати поголем ако имате близок член на семејството кој ја има.

Компликации
Јавната заблуда за состојбата. Нарколепсијата може да предизвика проблеми на работа или во вашиот личен живот. Вашиот настап може да настрада на училиште или на работа. Други може да ги гледаат луѓето со нарколепсија како мрзливи или летаргични.
Ефекти врз интимните односи. Интензивните чувства, како лутина или радост, можат да предизвикаат катаплексија. Ова може да предизвика луѓето со нарколепсија да се повлечат од емоционалните интеракции.
Физичка повреда. Ненадејното заспивање може да резултира со повреда. Имате зголемен ризик од сообраќајна несреќа ако заспиете додека возите. Ризикот од исеченици и изгореници е поголем ако заспиете додека готвите.
Дебелината. Луѓето со нарколепсија имаат поголема веројатност да имаат прекумерна тежина. Понекогаш тежината брзо се зголемува кога ќе започнат симптомите на поспаност.