дома Настани страница 2

Настани

Во Охрид заврши 6. Национален конгрес на Македонското здружение по кардиологија

Со сесија за предизвиците и можностите во кардиоваскуларната превенција,  денес во Охрид заврши тридневниот 6. Конгрес за кардиологија со меѓународно учество. Според претседателката на Македонското здружение по кардиологија, проф д-р Елизабета Србиновска-Костовска, стручниот собир ја...

Превенцијата на кардиоваскуларното здравје во фокусот на 6. Кардиолошки конгрес во Охрид

“Кардиоваскуларните заболувања се водечка причина за смртност  и инавлидитет кај луѓето, како последица на кои годишно умираат  17,9 милиони лица. Нашата земја и натаму е земја со висок ризик од овие болести, што укажува...

Почна третиот симпозиум за новини во алергологијата и клиничката имунологија 2019

Со неколку предавања на домашни и странски експерти од областа на имунологијата, вечерва во Скопје, почна третиот симпозиум “Новини во алергологијата и клиничката имунологија 2019“, во организација на Македонското здружение за алергологија и клиничка...

МИРЕН ПРОТЕСТ НА ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ: Доста е! Стоп за насилството врз медицинарите

Лекарите и медицинскиот персонал хелиодромот во рамките на Клиничкиот центар, утре во 11 часот, ќе одржат 30 минутен мирен протест, за да го искажат својот револт за се почестите напади врз здравствените работници. Истовремено...

СВЕТСКИ ДЕН НА АСТМАТА: Расте бројот на нови случаи на астма, но хоспитализирани пациенти...

Во Македонија бројот на заболени од астма се проценува на 80.000-100.000 лица. Податоците од Клиниката за пулмологија и алергологија во Скопје покажуваат дека бројот на новодијагностицирани и амбулантски прегледи на болни од астма е...

Акција за доброволно дарување на коскена срцевина – Биди срцевина, биди херој

Од утре почнува националната кампања за подигање на свеста за запишување во националниот регистар на дарители на коскена срцевина. Под наслов „Биди срцевина, биди херој“ акцијата претставува поттик за граѓаните да станат доброволнио дарители...

Прва работилница за трансплантација на коскена срцевина

Утре, со учество на медицински експерти и претставници на здруженија на пациенти, а во организација на Клиниката за хематологија во Скопје,  ќе се одржи првата работилница за коскена срцевина во земјава, а по повод...

Со поставување на принципите на работа на Балканското здружение на уролози, затворен првиот Балкански...

Заврши првиот Балкански конгрес на уролози Со сесија за актуелните трендови во третманот на бубрежна траума, денес со Охрид и официјално заврши првиот Балкански конгрес на уролози, во организација на Здружението на уролози на...

Отворен Балканскиот конгрес за урологија во Охрид

“Овој научен собир кој овие наредни три дена се одржува во Охрид, претставува особен предизвик за нас како Здружение на урлозите од Македонија, од причина што на едно место се собрани најголемите стручњаци од...

4. февруари – Светски ден на ракот

Секоја година, 4. февруари, Светскиот ден на ракот ни дава право на сите низ светот да дадеме поддршка, да го подигнеме колективно гласот, да преземеме лична акција и да вршиме притисок врз владите да...

НАЈНОВИ ВЕСТИ