дома Настани страница 3

Настани

7 април 2023 година-Светскиот ден на здравјето-Светската здравствена организација ќе ја одбележи својата 75-годишнина

На 7 април 2023 година ̶ Светскиот ден на здравјето ̶ Светската здравствена организација ќе ја одбележи својата 75-годишнина. Во 1948 година, земјите од светот се собраа и ја основаа СЗО за да го промовираат...

24 МАРТ-СВЕТСКИ ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗАТА

ТБ е предизвикана од бактерии (Mycobacterium tuberculosis) и најчесто ги погодува белите дробови. ТБ се шири низ воздухот кога луѓето со белодробна туберкулоза кашлаат, киваат или плукаат. Човек треба да вдиши само неколку бактерии...

ХУМАНОСТ НА ДЕЛО: Вработените на клиничката болница „Жан Митрев“ донираа крв за Институтот за...

Вработените на Клиничката болница „Жан Митрев“, предводени од д-р Митрев заедно со медицинскиот и немедицинскиот персонал доброволно даруваа крв и испратија порака за хуманост и подигнување на свесноста за потребата од дарување на течноста...

Проф. д-р Горан Димитров и спец. д-р Весна Пљакоска: „HPV ИНФЕКЦИЈА И АСОЦИРАНИ БОЛЕСТИ“...

Со отворање на првата сесија „Епидемиологија и молекуларна биологија на HPV“, денеска во Струга, во хотелот „Дрим“ ќе стартува заедничкиот симпозиум на Македонското здружение за хуман папилома вирус и Македонското здружение за сексуално преносливи...

Министерот Филипче на Неврохирургија со нова метода оперираше пациент со мозочно крварење

Од денес на Клиниката за неврохирургија воведена е нова метода за лекување на пациенти со мозочно крварење. Со операцијата што утрово ја направи министерот за здравство Венко Филипче заедно со неговите колеги д-р Владимир...

ЕВРОПСКИ ДЕН НА ОРГАНОДОНОРСТВОТО: ТРАНСПЛАНТАЦИЈАТА значи дарување на живот после смртта

Изминативе две години во земјава направени се 6 транспантации на срце, пресадени се 17 бубрези, 4 трансплантации на коскени ткива и 35 трансплантации на коскена срцевина од несроден дарител, што според здравствени власти е...

Поради намалување на бројот на пациенти затворени ковид центрите на Интерни клиники

Денес, ковид центрите кои функционираа во рамките на Интерните клиники во Клиничкиот центар  се затворија. Ковид одделенијата кои функционираа на Клиниката за дерматовенерологија и неврологија, како и на останатите клиники во рамките на интерните,...

Меѓународен ден на МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ: Глас што поведува – визија за идната здравствена заштита

Денес, 12. мај е Меѓународен ден на сестринството и се одбележува под мотото “ Медицински сестри: Глас што поведува – визија на здравство на иднината“. “Оваа глобална пандемија со КОВИД-19 му ја покажа на светот...

Почина новинарот Ристе Недановски – ДОВИДУВАЊЕ НАЈДЕНОВСКИ!

По кратко и тешко боледување на 62-годишна возраст, вчера почина новинарот Ристе Недановски. Со своето 30-годишно искуство, Недановски како новинар од областа на здравството остави траен белег во македонското новинарство, како постојан заштитник на правата...

Успешно направена првата трансплантација на срце во Македонија

Доцна синоќа во една од операционите сали на Клиниката за државна кардиохирургија, по 6 часа операција, беше направена првата трансплантација на срце во земјава. Иако станувало збор за исклучително тешка и ризична интервенција,  мешаниот...

НАЈНОВИ ВЕСТИ