Навики во исхраната кои ќе ги одржат вашите коски силни!

Повеќето заболени од остеопороза се жени, иако ни мажите не се поштедени од оваа болест.

Не чекајте подоцнежни години да почнете да се грижите за здравјето на коските т.е. активно да работите на превенција од остеопороза. Оваа болест доведува до намалување на густината на коските и ги прави подложни на фрактури. Повеќето заболени од остеопороза се жени, иако ни мажите не се поштедени од оваа болест.

Од клучна важност е низ исхраната да внесувате доволно калциум и витамин Д. Покрај млечните производи со калциум обилуваат и сувите смокви, бадемите, зелениот листест зеленчук, брокулата, бамјите, сардините, лососот и тофуто.

Храната збогатена со витамин Д, како и морската риба претставуваат добри извори на овој витамин. Важен е и внесот на магнезиум, калиум и витамин Ц, кои главно се наоѓаат во овшјето и зеленчукот и јаткастите плодови.

Од исхраната исфрлете ги газираните сокови и ограничете го внесот на алкохол кофеин и сол. Доколку сте пушач, потрудете се оваа навика да ја коригирате со оглед на тоа дека пушењето претставува сериозен фактор на ризик за остеопороза.  И конечно, бавете се со физичка активност – одење, вежби на сила со сопствената тежина, јога и таи-чи бидејќи тие го поддржуваат здравјето на коските, го подобруваат држењето на телото и го намалуваат ризикот од падови.