Не ја заобиколувајте киселата зелка, има неколку добри причини

За свежата зелка сите знаеме дека е здрава, но дали знаете дека киселата е можеби уште подобра?!

Киселата зелка е вистинско богатство на витамини и минерали и е одлична за имунитетот. Спаѓа во ферментиран зеленчук кој има многу здравствени предности, односно добар е затоа што:

  • Го подобрува дигестивниот систем;
  • Го засилува имунолошкиот систем и штити од инфекција;
  • Помага при слабеење;
  • Го намалува стресот и го одржува здравјето на мозокот;
  • Го намалува ризикот од одредени видови карцином;
  • Го чува срцето;
  • Ги зајакнува коските.

Зелката преку процесот на киселење (ферментација) создава исклучително активен кобаламин (витамин Б12), кој инаку исклучиво може да се најде во намирниците од животинско потекло. Поради оваа причина киселата зелка е неизоставна намирница за вегетаријанците. Повеќегодишните истражувања потврдуваат дека киселата зелка содржи големо количество на витамин Ц (во 100 г зелка има 50 мг витамин Ц). Покрај тоа крие и вистинско богатство од пиридоксин (витамин Б6), без кој инаку протеините воопшто не би биле искористени. Исто така, киселата зелка е богат извор на нијацин (витамин Б3), кој е потребен за целосниот метаболизам, енергија и размена на материи во мозокот.