Не пијте вода додека јадете

Истражување спроведено во Јужна Америка вклучило анализа на нивото на шеќер во крвта, кое покажало и докажало дека не е здраво да се пие вода со оброкот.

Повеќето луѓе консумираат вода за време на оброкот, или веднаш по него. Меѓутоа, тоа е лоша навика. Според зборовите на стручњаците, оваа навика не треба да се практикува, бидејќи доаѓа до подигање на нивото на шеќер во крвта кое е повисоко од нивото кое се смета за здраво и дозволено.

Вода треба да се пие пред оброк

Истражување спроведено во Јужна Америка вклучило анализа на нивото на шеќер во крвта, кое покажало и докажало дека не е здраво да се пие вода со оброкот. Студијата вклучила група на луѓе кои јаделе крофни со прелив. Прва половината пиела вода, додека другата половина не пиела. Оние кои консумирале вода со крофните, имале високо ниво на шеќер во крвта, односно бил повисоко отколку кај лицата кои ги изеле крофните а не се напиле вода.

Како што објаснуваат истражувачите, нормално е нивото на шеќер во крвта да се покачи после јадење, но превисокото ниво може да доведе до гојазнст и дијабетес тип 2. Водата му помага на телото да ја впива глукозата, но само ако ја пиете пред оброк или барем половина час по јадењето. Високото ниво на шеќер во крвта, може да претставува и проблем. Имено организмот со време станува  интолерантен на способноста да го регулира нивото на шеќер во крвта и доведува до дијабетес.

Премногу глукоза може да доведе до тоа организмот да произедува повеќе инсулин, а тогаш телото почнува да ги складира мастите.