Не се туширајте додека грми-можете сериозно да го загрозите вашето здравје и живот

Зачудувачки факти за туширањето за време на невреме со грмотевици. Гром може да удри во затворен простор, дури и со пластични водоводи - а тоа вклучува и под туш.

Зачудувачки факти за туширањето за време на невреме со грмотевици. Гром може да удри во затворен простор, дури и со пластични водоводи – а тоа вклучува и под туш. Околу 40 милиони удари на молњи ја погодуваат земјата во САД секоја година.

Но, според Центрите за контрола и превенција на болести на САД (ЦДЦ), има помалку од 1 на 1 милион шанси директно или индиректно да ве удри гром. Иако ретко (па дури и со 90% од ударите на гром се нефатални), ударот од гром сепак може да доведе до сериозни повреди, па дури и доживотно ослабување. И ако мислите дека сте изолирани од удар на гром во затворен простор, размислете повторно: Една третина од сите повреди од гром се случуваат во затворени простории.

На пример, дали е безбедно да се туширате при невреме со грмотевици? Можете ли да користите фиксен телефон додека сте во затворен простор кога надвор грми? А што е со садовите оставени во мијалникот – дали треба да чекаат додека не помине бурата?

Сите сме слушнале совети за овие теми во еден или друг момент, но што е факт и фикција? Лекарот за итни случаи Кристофер Бацоли, MD, FAWM, DiMM, одговара на некои од овие впечатливи прашања за да можеме сите да бидеме малку побезбедни во нашите домови.

Дали можете безбедно да се туширате за време на невреме со грмотевици?
Идејата дека сте заштитени од удар на гром затоа што сте во затворен простор може да ве натера да се чувствувате доволно безбедно за да се истуширате за време на бура со грмотевици … но ќе биде шокантно погрешно.

Кога беснее бура со грмотевици, гром може да удри во куќа и да помине низ нејзиниот водовод за да ве удри, правејќи го туширањето за време на бура со грмотевици небезбедна практика. Ова е точно дури и ако имате пластични цевки бидејќи водата е добар спроводник на струјата.

„Струјата лесно може да се движи по тие цевки, а кога бара излез на крајот од линијата, може да скокне и да удри човек од тушот или славината“, објаснува д-р Бацоли.

Тоа е исто така точно ако се капете, миете садови или ги миете рацете – сите небезбедни активности што треба да ги правите за време на бура со грмотевици.

„Добрата вест е дека ударите на спроводливоста во домот обично се многу послаби од ударите надвор бидејќи електричната енергија треба да патува подалеку и има повеќе можности да се подели и да се растура во други правци кога сте внатре“, додава тој.

Што ќе се случи ако гром удри во вашата куќа?
Кога гром ќе ја удри вашата куќа, таа ќе го следи патот на најмал отпор. Тоа значи дека може да патува по цевководи и електрични линии во обид да стигне до својата дестинација. Тоа ја прави интеракцијата со објекти кои се приклучени во ѕидот (како фиксните телефони) и со вашиот водовод небезбедно однесување за време на бура со грмотевици.

„Кога громовите удираат, одете внатре и дружете се со книга или вклучете се во активност што не ве поврзува со електричните и водоводните системи“, советува д-р Бацоли.

Кога е безбедно да се туширате за време на невреме?
За да се заштитите од удар на гром, воздржете се од туширање најмалку 30 минути по последниот гром што ќе го слушнете.

„Најопасните времиња за удар на гром се непосредно пред и веднаш по бурата“, вели д-р Бацоли. „Ударите од молња обично можат да се протегаат на 10 милји од громовиот облак. Значи, ако можете да слушнете гром, сè уште сте во таа далечина за удар“.

Што ако кампувате?
Ако сте надвор во шумата или во земјата и престојувате во шатор или примитивно засолниште, ќе сакате да најдете позаштитно решение со барање засолниште во зграда или возило. Шаторот не нуди заштита од гром и нерамномерно ја распределува струјата на земјата, дозволувајќи му на струјата да скокне низ просторот.

Исто така, сакате да бидете сигурни дека не стоите под високи предмети како дрвја, бидејќи ова е вообичаен начин на удар. Ако имате RV, кои имаат тенденција да имаат свои електрични и водоводни системи, сакате да бидете сигурни дека ќе ги следите истите правила што би ги следеле доколку сте внатре во домот: не се туширајте за време на бура и држете се подалеку од жичен електричен системи.

Што ако живеете во станбена зграда или комплекс – дали сте безбедни од гром?
Но, јас живеам во станбен комплекс или висококатница – не треба да бидам безбеден?

Можеби грешите што мислите така.

Комерцијалните згради имаат тенденција да бидат повисоки, но често имаат одреден систем за ублажување на громови како громобрани. Но, истото правило важи и за поголемите згради и станбените комплекси како куќа: ако ја погоди гром, таа ќе го најде патот до точката на заземјување и сè на тој пат на патување може да биде загрозено.

„Во поголема станбена зграда или комплекс, има повеќе патишта низ кои струјата може да се истури и да го најде својот пат до пониските основи за полнење“, појаснува д-р Бацоли. „Има помал ризик во голема зграда, но тоа не значи дека нема ризик“.

Како влијае громот на вас?
„Преземајќи го патот со најмал отпор,   отворите како што се очите, ушите и устата се полесни влезови низ кои поминува молњата отколку низ дебела коска како што е вашиот череп“, продолжува д-р Бацоли.

Тоа ги прави повредите на очите, ушите и устата почести кога ќе ве удри гром. Може да ве удри гром директно или индиректно ако дојдете во контакт со површина или предмет што е погоден. Затоа никогаш не сакате да легнете при невреме со грмотевици бидејќи ја зголемувате површината со која сте во контакт и потоа ја зголемувате веројатноста струјата да патува низ вас.

Ако ве удри гром, може да доживеете голем број повреди кои вклучуваат:

Срцев удар (вашето срце престанува да чука).
Респираторен застој (неможност за дишење).
Оштетување на нервите што доведува до долгорочни ефекти како нарушување на нападите, потешкотии со меморијата, нарушувања на спиењето, промени на личноста и парестезија (или иглички во рацете и нозете).
Ткиво изгореници.
Губење на видот, катаракта, одлепувања на мрежницата и внатрешно окуларно крварење.
Губење на слухот и разнесени тапанчиња.
Молњата, исто така, го загреваат воздухот низ кој минува на повеќе од 50.000 степени целзиусови (27.760 степени Целзиусови) – пет пати потопла од површината на сонцето – така што, не е ни чудо што овие повреди се често тешки.

„Понекогаш ударот на гром може да има толку многу струја што ако сте влажни, може да ја испари течноста на вашата кожа во пареа и да ја прегрее, што може да доведе до изгореници од пареа“, вели д-р Бацоли.

Што да направите ако вас или некој друг ве удри гром
Ако вие или некој ве удрил гром, најважното нешто што можете да направите е да стигнете на безбедно и потоа да се јавите на 104 или на вашата локална телефонска линија за итни служби.

И покрај вообичаената поговорка, гром може да удри на исто место повеќе од еднаш, и бидејќи молњата може да ги скрати вашите внатрешни електрични системи што овозможуваат срцето да чука и белите дробови да дишат, од клучно значење е веднаш да побарате помош и да ги активирате тие системи. што е можно поскоро.

„Откако ќе се јавите на 194, ако е безбедно да го сторите тоа и ако сте обучени, започнувањето на CPR и користењето на дефибрилатор може да спаси животи“, вели д-р Бацоли. „Често се случуваат смртни случаи од удари од гром затоа што го отфрлаат нашиот респираторен погон и/или срцевиот ритам, така што ќе сакате да направите компресии на градниот кош и да обезбедите спасувачко дишење на лице кое било погодено додека тие системи се скратени, така што да зборува.”

На крајот на денот, ако надвор e невреме и/или слушате гром, веројатно можете да си дозволите да го ставите тушот на чекање додека не се расчисти времето.