Не секој кој има рак на простата во семејството ја добива оваа болест

Како што ракот на простата напредува во својот раст, така се зголемува можноста за негово ширење надвор од простатата во околните ткива. Понекогаш може да биде агресивен и брзо да се шири

„Повеќето мажи мислат дека не може да им се случи рак на простатата, доколку нивниот татко или брат ја немал оваа болест“, вели д-р Оливер Сартор, уролог и професор на Универзитетот Тулан, Њу Орлеанс. Дали се загрозени само постарите мажи и кои се последиците од лекувањето – во продолжение дел од најголемите митови врзани со ракот на простатата.

МИТ: Загрозени се само повозрасни мажи

Вистина: По 50-годишна возраст, инциденцата на рак на простата драстично се зголемува. Се уште не е целосно дефинирано кога треба да започнете со редовни прегледи, но треба да разговарате со вашиот лекар за можни тестови пред вашиот 50-ти роденден. Ако некој во семејството имал рак на простата, вредностите на PSA (простата специфичен антиген) може да се направат веќе околу 40 година од животот.

МИТ: Ако мојот татко имал рак на простата, и јас ќе имам

Вистина: „Ако некој во семејството на мажот имал рак на простата, брат или татко, шансите да заболите се три пати поголеми“, тврди д-р Џон Веј, професор по урологија во Мичиген. Но, исто така, не секој кој ја има оваа болест во семејството добива рак. Единствено е важно редовно да разговарате со докторот и да правите тестови.

МИТ: Ракот на простата не е смртоносна болест

Вистина: Ракот на простатата е втора водечка причина за смрт кај мажите. На прво место е ракот на белите дробови. Општо земено, ракот на простатата обично расте бавно и многу години останува ограничен на жлездата. За тоа време, туморот создава мали или никакви симптоми и/или надворешни знаци.

Како што ракот на простата напредува во својот раст, така се зголемува можноста за негово ширење надвор од простатата во околните ткива. Понекогаш може да биде агресивен и брзо да се шири.

„Додека повеќето од мажите кои заболуваат нема да умрат, сепак постои шанса и нема да знаете кој тип на рак имате додека не ги направите сите потребни испитувања“, вели д-р Сартор.

МИТ: Лекувањето на рак на простатата секогаш значи импотенција

Вистина: Според резултатите од истражувањето за 2014 година, постои напредок во развивањето на модел кој ќе го предвиди развојот на еректилната дисфункција. Д-р Сартор верува дека овој проблем може да се спречи на разни начини, вклучувајќи ја и стручноста на хирургот кој оперира. Податоците велат дека околу 25 проценти од пациентите имаат некакви потешкотии, додека 25 проценти од нив имаат сериозни проблеми.