Нелекуваната слип апнеа го зголемува ризикот од КОВИД-19

Резултатите од истражувањето покажале дека нелекуваната слип апнеа е поврзана со повисока стапка на заболување од КОВИД-19.

Лицата кои страдаат од тешка опструктивна слип апнеа се изложени на поголем ризик од заболување од КОВИД-19, укажува нова студија. Но, исто така откриено е дека колку подолго лицата со слип апнеа применувале терапија со назален континуиран позитивен притисок во дишните патишта (CPAP), толку нивниот ризик од КОВИД-19 бил помал.

Резултатите од истражувањето покажале дека нелекуваната слип апнеа е поврзана со повисока стапка на заболување од КОВИД-19.

Стручњаците исто така биле изненадени дека пациентите со слип апнеа кои користеле CPAP терапија, често имаат пониска стапка на заболување со КОВИД-19 од пациентите без слип апнеа. Според мислењето на експерите, овие резултати ја поткрепуваат директната физиолошка придобивка од CPAP терапијата.

Извор: American Thoracic Society