Неутропенија-сериозна состојба која се открива само со тест на крвта

Неутропенијата може да ве направи поранливи на инфекции. Кога неутропенијата е тешка, дури и нормалните бактерии од вашата уста и дигестивниот тракт може да предизвикаат сериозни болести.

Неутропенија  се јавува кога имате премалку неутрофили, еден вид бели крвни зрнца. Додека сите бели крвни зрнца му помагаат на вашето тело да се бори против инфекциите, неутрофилите се важни за борба против одредени инфекции, особено оние предизвикани од бактерии.

Веројатно нема да знаете дека имате неутропенија. Луѓето често дознаваат само кога направиле тестови на крвта од други причини.

Еден тест на крвта што покажува ниски нивоа на неутрофили не мора да значи дека имате неутропенија. Овие нивоа може да варираат од ден на ден, па ако тестот на крвта покаже дека имате неутропенија, треба да се повтори за потврда.

Неутропенијата може да ве направи поранливи на инфекции. Кога неутропенијата е тешка, дури и нормалните бактерии од вашата уста и дигестивниот тракт може да предизвикаат сериозни болести.

Неутропенија вклучува пониски од нормалните нивоа на неутрофили (тип на бели крвни зрнца) во крвта. Тоа е особено честа кај луѓето кои примаат третмани за рак, како хемотерапија. Неутрофилите помагаат во борбата против инфекциите. Ако имате неутропенија, важно е да преземете дополнителни мерки на претпазливост за да избегнете бактерии што може да ве разболат.

Што е неутропенија?
Неутропенија (noo-troh-PEE-nee-uh) се однесува на пониски од нормалните нивоа на неутрофили во вашата крв. Неутрофилот е вид на бели крвни зрнца што првенствено ги создава вашата коскена срцевина. Белите крвни зрнца воопшто, а особено неутрофилите се борат против инфекциите во вашето тело. Неутрофилите ги уништуваат бактериите кои предизвикуваат инфекции, како што се вирусите и бактериите.

Немањето доволно неутрофили го отежнува вашето тело да се бори со бактериите и да спречи инфекции. Во тешки случаи, дури и бактериите што здравото тело обично ги толерира (како бактериите во устата и цревата) може да ве разболат.

Кои се нормалните нивоа на неутрофили?
Неутропенијата се класифицира како блага, умерена или тешка, во зависност од бројот на неутрофили во примерокот на крв. Најниската нормална граница за возрасни е околу 1.500 неутрофили на микролитар крв според многу стандарди. (Некои го ставаат прекинот на 1.800 на микролитар.) Опсегот на броеви на неутрофили е:

Блага неутропенија: 1.000 – 1.500.
Умерена неутропенија: 500 – 1.000.
Тешка неутропенија: Помалку од 500.
Неутропенијата, исто така, може да се класифицира како акутна (привремена или краткотрајна) или хронична (долготрајна), вродена (состојба со која сте родени) или стекната (состојба што се случува со текот на времето).

Кој е погоден од неутропенија?
Инфекциите понекогаш предизвикуваат неутропенија, но тоа често е резултат на третмани за рак, како хемотерапија. Истражувачите проценуваат дека 50% од луѓето кои примаат хемотерапија ќе развијат неутропенија.

Бенигната етничка неутропенија (BEN) е хронична (долготрајна) конгенитална (присутна од раѓање) форма на неутропенија која е најчеста кај луѓето од африканско, блискоисточно и западноиндиско потекло. Иако бројот на неутрофили е под 1.500 со овој тип на неутропенија, луѓето со БЕН не се изложени на зголемен ризик од инфекција.

Како неутропенијата влијае на моето тело?
Ефектите на неутропенија варираат во зависност од бројот на неутрофили. Со блага неутропенија, можеби нема да почувствувате никакви симптоми. Може да дознаете дека имате неутропенија случајно за време на тест на крвта за друга состојба. Умерена до тешка неутропенија може да го зголеми ризикот од инфекција. Без третман, тешката неутропенија може да биде опасна по живот.

СИМПТОМИ И ПРИЧИНИ
Што предизвикува неутропенија?
Неутропенија се јавува кога вашата коскена срцевина не произведува доволно неутрофили, кога вашите неутрофили се распаѓаат прерано или кога неутрофилите се уништуваат.

Секое од следново може да предизвика неутропенија.

Генетски состојби: Генетските абнормалности кои предизвикуваат неутропенија може да се пренесат од родителите на нивните биолошки деца. Видови на наследна неутропенија вклучуваат бенигна етничка неутропенија (BEN), циклична неутропенија и тешка конгенитална неутропенија.
Инфекции: Вирусни, бактериски и паразитски инфекции може да предизвикаат неутропенија. Вообичаени причини вклучуваат ХИВ, хепатитис, туберкулоза, сепса и Лајмска болест, меѓу другите инфекции.
Рак: Ракот и другите нарушувања на крвта и/или на коскената срцевина, вклучувајќи леукемија и лимфом, може да го спречат вашето тело да создава доволно здрави бели крвни зрнца, предизвикувајќи неутропенија.
Лекови: Третманите за рак, како што се хемотерапијата и терапијата со зрачење, може да им наштетат или да ги уништат неутрофилите и/или коскената срцевина што ги создава неутрофилите како несакан ефект. Лековите за состојби кои не се поврзани со ракот, исто така, може да предизвикаат ниски нивоа на неутрофили.
Недостатоци во исхраната: Немањето доволно витамини или минерали како витамин Б12, фолна киселина или бакар во вашата исхрана може да предизвика неутропенија.
Автоимуни недостатоци: Со одредени автоимуни состојби, вашето тело произведува антитела кои ги уништуваат здравите неутрофили. Автоимуните состојби вклучуваат Кронова болест, лупус и ревматоиден артритис, меѓу другите.
Хроничната идиопатска неутропенија е специфичен тип на неутропенија која нема јасна причина.

Зошто третманот на рак предизвикува неутропенија?
Третманите за рак, како хемотерапијата, ги уништуваат клетките на ракот, но исто така може да ги уништат и здравите неутрофили и коскената срцевина што создава здрави бели крвни зрнца. Неутропенија е честа појава за време на третманите со хемотерапија. Нивоата на неутрофилите се спуштаат на најнискиот број во првите две недели по третманот пред повторно да се зголемат.

Од клучно значење е да се преземат дополнителни мерки на претпазливост за да се избегнат инфекции во овој ранлив период.

Кои се симптомите на неутропенија?
Неутропенија не предизвикува симптоми, но инфекциите што може да произлезат од неутропенија можат. Повторените инфекции може да бидат и знак за неутропенија.

Кои се симптомите на неутропенија?
Неутропенија не предизвикува симптоми, но инфекциите што може да произлезат од неутропенија можат. Повторените инфекции може да бидат и знак за неутропенија.

Симптомите може да вклучуваат:

Треска (фебрилна неутропенија).
Замор.
Болки во грлото (фарингитис).
Отечени лимфни јазли.
Чирови во устата или околу анусот.
Болка, оток и осип на местото на инфекција.
Дијареа.
Горење со мокрење или други уринарни симптоми (ургенција, зачестеност).
Ако имате блага неутропенија, вашето тело може да има доволно неутрофили за да се бори против инфекции. Во тој случај, можеби нема да забележите или развиете никакви симптоми.

ДИЈАГНОЗА И ТЕСТ
Како се дијагностицира неутропенија?
Најчестиот тест е едноставен тест на крвта наречен комплетна крвна слика (CBC) со диференцијална. Вашиот давател на здравствена заштита веројатно ќе го прави овој тест редовно за да ги следи вашите нивоа на неутрофили доколку примате хемотерапија.

Вашиот давател на здравствена заштита може да нареди дополнителни тестови доколку не е сигурен што ја предизвикува вашата неутропенија. На пример, тие може да земат примерок од вашата коскена срцевина и да ги испитаат клетките под микроскоп. Овој тест може да му помогне на вашиот провајдер да каже дали неутрофилите се развиваат ненормално во вашата коскена срцевина или се уништуваат откако ќе се произведат. Оваа информација може да му помогне на вашиот провајдер да постави дијагноза.

МЕНАЏМЕНТ И ТРЕТМАН
Кои се третманите за неутропенија?
Некои типови на неутропенија може да не бараат третман. Другите опции за третман зависат од она што ги предизвикува вашите ниски нивоа на неутрофили.

Третманите може да вклучуваат:

Антибиотици: Антибиотскиот третман може да ви го спаси животот ако имате неутропенија со треска (фебрилна неутропенија). Вашиот провајдер најверојатно ќе ве прими во болница, каде што ќе примате антибиотици интравенски (преку вена) за да се борите со вашата инфекција и ќе подлежите на тестови за да идентификувате можна инфекција.
Кортикостероиди: Вашиот провајдер може да ви препише кортикостероиди доколку имате автоимуна состојба. Овие лекови можат да го потиснат (намалат) имунолошкиот одговор на вашето тело што предизвикува уништување на вашите неутрофили.
Фактор за стимулирање на гранулоцитната колонија (G-CSF): Вашиот давател на услуги може исто така да препише лекови кои го промовираат производството на бели крвни зрнца во вашата коскена срцевина. Веројатно ќе добиете G-CSF ако примате и хемотерапија.
Ако вашиот лек предизвикува неутропенија, вашиот провајдер може да ви каже да престанете да го земате или може да ја прилагоди вашата доза.

ПРЕВЕНЦИЈА
Како да спречите неутропенија?
Не можете да ги спречите видовите на неутропенија со кои сте родени. Ако примате хемотерапија и вашиот давател на здравствена заштита е загрижен за вашите ниски нивоа на неутрофили, тие може да го одложат вашиот следен циклус на хемотерапија или да ја намалат вашата доза. Тие, исто така, може да препорачаат инјекции на G-CSF за да се зајакне производството на белите крвни зрнца, што ги зголемува неутрофилите.

Како можете да спречите инфекции ако имате неутропенија?
Можете да преземете мерки на претпазливост за да спречите инфекции ако знаете дека нивото на неутрофили ви е ниско.

Често мијте ги рацете со сапун и вода или користете средство за дезинфекција на раце на база на алкохол.
Бидете во тек со сите вакцини, вклучително и вакцините за грип и КОВИД-19.
Избегнувајте луѓе кои се болни или гужви каде што најверојатно ќе стапите во контакт со болно лице.
Избегнувајте повреди како гребнатинки, солзи или исеченици (вклучувајќи тетоважи и пирсинг) и веднаш грижете се за раните доколку вашата кожа е оштетена.
Спречете го ширењето на бактериите со миење на овошјето и зеленчукот, држејќи го месото подалеку од друга храна, подготвување оброци во чиста кујна и готвење храна на соодветна температура.
Не споделувајте прибор, чаши, храна или пијалоци со други.
Не споделувајте крпи, жилети или четки за заби со други.
Носете ракавици ако работите во градината или работите во дворот.
Избегнувајте собирање отпад од домашни миленици или менување пелени на новороденче (користете ракавици и измијте ги рацете потоа ако не можете да го избегнете).
Избегнувајте езера, бари, реки и топли кади.
Земете ги профилактичките лекови што ви ги препишал вашиот давател на здравствена заштита за да помогнете во спречување на инфекции.
Многу од овие совети се однесуваат на секој кој се обидува да спречи да се разболи. Ако имате неутропенија, ќе треба дополнително да се грижите за да избегнете инфекција. Прашајте го вашиот давател на услуги за дополнителни начини за спречување на инфекција врз основа на вашиот животен стил и здравје.