Невистини за исхраната во кои не треба да верувате!

Ален Ружиќ, кардиолог од Ријека кој ослабел 98 килограми, на својот пат за слабеење срушил пет големи мита за исхраната во кои повеќето од нас веруваат. Еве ги:

Ова се петте најголеми митови за исхраната во кои морате веднаш да престанете да верувате, особено ако сакате да ослабете!

Појадокот не смее да се прескокнува

Појадокот е навистина најважен оброк, но тоа не значи дека затоа што е здрав мора да јадете и кога едноставно не сте гладни. Една овошка или чаша цеден сок, може да завршат одлична работа во вакви ситуации. Главно за оние кои слабеат е да јадат кога ќе почувствуваат глад, се разбира, не барем два часа пред спиење.

 

Компирот и тестенината дебелат

Не е вистина дека компирот и тестенината дебелат. Компирот е нискокалорична намирница (68 калории/100 г), а дебели кога ќе се „напие“ масло. Тестенините, пак, имаат 350 калории пред варење и околу 175 во 100 г после готвење. Сосовите дебелат! Така, ако се приготвени без маснотија и со зеленчук, може да се совршен ручек.

Маслиновото масло е добро за слабеење

Маслиновото масло е најдобрата маснотија која ја познаваме, но како и останатите е калорична. Минималното дневно количество на маснотија е 10 г (2 мали лажички) што дава 90 калории. Секој кој сака да ослабе би требало да се држи до ова правило.

Сирењето е здрава намирница

Сирењата се високомасни производи чие влијание на здравјето мошне зависи од видот и потеклото на млекото од кое се правени, начинот на одгледување на животните и технологијата. При слабеењето треба да се сведат на минимум и во исхраната да се третираат како замена за маснотија.

Треба да се пие што е можно повеќе вода

Ниту еден пијалак, па ни водата не треба да се консумира со јадењето, тврди доктор Ружиќ. Имено, кога во истовреме јадеме и потпивнуваме (макар и вода), несвесно го забзруваме внесувањето на храна, а докажано е дека личностите кои јадат брзо имаат склоност на дебелеење.