Невритис на очен нерв-заболување од кое привремено се губи видот

Што предизвикува оптички невритис? Причината за оптичкиот невритис не е секогаш јасна. Тоа може да биде предизвикано од инфекција, меѓутоа, тоа е честа состојба кај оние кои имаат мултиплекс склероза (МС), прогресивно, невролошко нарушување. Околу 50% од луѓето кои имаат МС ќе развијат оптички невритис. Често е првиот знак на МС.

Оптичкиот невритис (нервитис на очниот нерв) се јавува кога отокот (воспалението) го оштетува оптичкиот нерв – пакет од нервни влакна кои пренесуваат визуелни информации од вашето око до мозокот. Вообичаени симптоми на оптички невритис вклучуваат болка со движење на очите и привремено губење на видот на едното око.


Што е оптички невритис?
Оптичкиот невритис е состојба која влијае на окото и на вашиот вид. Тоа се случува кога вашиот оптички нерв е воспален.

Оптичкиот нерв испраќа пораки од вашите очи до вашиот мозок за да можете да интерпретирате визуелни слики. Кога оптичкиот нерв е надразнет и воспален, тој не носи пораки и до мозокот, а вие не можете да видите јасно.

Оптичкиот невритис може да влијае на вашиот вид и да предизвика болка. Кога нервните влакна стануваат воспалени, оптичкиот нерв исто така може да почне да отекува. Овој оток обично го зафаќа едното око, но може да ги зафати и двете во исто време.

Оптичкиот невритис може да влијае и на возрасните и на децата. Основната причина не е целосно разбрана, но експертите веруваат дека вирусна инфекција може да го поттикне имунолошкиот систем да го нападне оптичкиот нерв како да е странски напаѓач.

Губењето на видот кај оптичкиот невритис најчесто го достигнува својот максимален ефект во рок од неколку дена и почнува да се подобрува во рок од 4 до 12 недели.

Што предизвикува оптички невритис?
Причината за оптичкиот невритис не е секогаш јасна. Тоа може да биде предизвикано од инфекција, меѓутоа, тоа е честа состојба кај оние кои имаат мултиплекс склероза (МС), прогресивно, невролошко нарушување. Околу 50% од луѓето кои имаат МС ќе развијат оптички невритис. Често е првиот знак на МС.

Кој е изложен на ризик од оптички невритис?
Вие сте изложени на зголемен ризик за оптички невритис ако:

Имате историја на мултиплекс склероза
Живеете на повисоки надморски височини
Живеете на Кавказ

Кои се симптомите на оптичкиот невритис?
Следниве визуелни проблеми се чести со оптичкиот невритис:

Намален вид (обично главниот симптом)
Проблеми со разликување на боите или забележување дека боите не се толку живописни како и обично
Видот кој изгледа заматен – особено ако се појави откако температурата на вашето тело се зголемила – откако штотуку сте се истуширале или сте завршиле со тренинг, на пример
Неможност да се види со едно око
Абнормална реакција на зеницата кога е изложена на силна светлина
Болка во окото, особено кога го движите
Симптомите на оптичкиот невритис може да варираат во голема мера по сериозност. Пообемното воспаление на оптичкиот нерв доведува до позабележителни симптоми.

Само затоа што имате тешки симптоми не мора да значи дека оптичкиот невритис никогаш нема да исчезне. Дополнително, не секој што има оптички невритис има проблеми со неговиот или нејзиниот вид. Можно е оптичкиот нерв да биде воспален без да влијае на видот. Внимателна, медицинска евалуација на окото генерално може да го посочи оптичкиот невритис дури и ако немате симптоми.

Како се дијагностицира оптичкиот невритис?
Вашиот  доктор може да дијагностицира оптички невритис со овие тестови:

Темелен медицински преглед
Евалуација на одговорот на вашите очи на директна силна светлина
Тестирање на визуелната острина користејќи ја табелата со букви за да видите колку добро гледате
МРИ скенирање на мозокот
Тестирање на способноста да се разликува бојата
Испитување на задниот дел на окото, познат како фундус
Повеќе тестирања може да помогнат да се утврди основната причина за оптичкиот невритис. Сепак, не е секогаш можно да се идентификува одредена причина.

Како се лекува оптичкиот невритис?
Во некои случаи, можеби нема да ви треба третман за оптички невритис. По неколку недели, тој може да исчезне самостојно и вашиот вид ќе се врати во нормала. Ова е поверојатно ако немате друга здравствена состојба што предизвикала оптички невритис.

Понекогаш вашиот  доктор може да препорача краток курс на стероиди, обично инјектирани во вашата вена, за да му помогне на вашиот вид да се подобри побрзо и да го минимизира воспалението и отокот.

Можеби ќе ви треба третман за друга здравствена состојба ако се смета за извор на вашиот оптички невритис.

Кои се компликациите на оптичкиот невритис?
Земањето кортикостероиди на долг рок може да доведе до несакани ефекти, како што се висок шеќер во крвта, зголемување на телесната тежина и проблеми со коските, кои влијаат на целото тело. Генерално, кортикостероидите веројатно нема да доведат до подобар исход отколку да дозволат состојбата да се одвива. Сепак, кај луѓе со одредени промени во мозокот забележани на МНР интравенозните стероиди може да помогнат да се спречат идни епизоди на оптички невритис.

Кога треба да се јавам на доктор?
Ако имате болка во очите или какви било проблеми со видот, посетете го вашиот лекар за очен преглед. Ако веќе ви е дијагностициран оптички невритис, јавете се кај вашиот лекар ако вашите симптоми се променат, влошат или не се подобрат.

Клучни точки за оптичкиот невритис
Посетете го вашиот доктор ако мислите дека можеби имате оптички невритис. Можеби имате друга здравствена состојба што ја предизвикува.
Комплетниот медицински преглед може да му помогне на вашиот давател на здравствена заштита да најде други здравствени состојби што може да се лекуваат.

Следните чекори
Совети кои ќе ви помогнат да извлечете максимум од посетата на вашиот давател на здравствена заштита:

Знајте ја причината за вашата посета и што сакате да се случи.
Пред вашата посета, запишете ги прашањата на кои сакате да одговорите.
Понесете некој со вас да ви помогне да поставувате прашања и да запомните што ви кажува вашиот провајдер.
При посетата, запишете го името на новата дијагноза и сите нови лекови, третмани или тестови. Исто така, запишете ги сите нови упатства што ви ги дава вашиот провајдер.
Знајте зошто е препишан нов лек или третман и како тоа ќе ви помогне. Знајте и кои се несаканите ефекти.
Прашајте дали вашата состојба може да се третира на други начини.
Знајте зошто се препорачува тест или процедура и што би можеле да значат резултатите.
Знајте што да очекувате ако не го земате лекот или ако го направите тестот или процедурата.
Ако имате последователен состанок, запишете го датумот, времето и целта на таа посета.
Знајте како можете да контактирате со вашиот провајдер доколку имате прашања.

Извор:https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/optic-neuritis