НОРОВИРУС-сериозно повраќање и дијареа кои почнуваат ненадејно

Норовирусната инфекција може да предизвика сериозно повраќање и дијареа кои почнуваат ненадејно. Норовирусите се многу заразни. Тие најчесто се шират преку храна или вода што е загадена за време на подготовката или преку контаминирани површини. Норовирусите може да се шират и преку близок контакт со лице кое има норовирусна инфекција.

Норовирусната инфекција може да предизвика сериозно повраќање и дијареа кои почнуваат ненадејно. Норовирусите се многу заразни. Тие најчесто се шират преку храна или вода што е загадена за време на подготовката или преку контаминирани површини. Норовирусите може да се шират и преку близок контакт со лице кое има норовирусна инфекција.

 

Дијареа, болки во стомакот и повраќање обично започнуваат 12 до 48 часа по изложувањето. Симптомите на инфекција со Норовирус обично траат 1 до 3 дена. Повеќето луѓе целосно закрепнуваат без третман. Сепак, за некои луѓе – особено малите деца, постарите возрасни лица и луѓето со други медицински состојби – повраќањето и дијареата може сериозно да дехидрираат и бараат медицинска помош.

Норовирусната инфекција се јавува најчесто во затворени и преполни средини. Примерите вклучуваат болници, домови за стари лица, центри за згрижување деца, училишта и бродови за крстарење.

Симптоми
Знаците и симптомите на норовирусната инфекција може да започнат ненадејно и да вклучуваат:

Гадење
Повраќање
Болка во стомакот или грчеви
Водена или лабава дијареа
Чувство на лошо
Ниска треска
Мускулна болка

 

Знаците и симптомите обично започнуваат 12 до 48 часа по вашата прва изложеност на норовирус и траат 1 до 3 дена. Може да продолжите да го исфрлате вирусот во столицата неколку недели по закрепнувањето. Ова опаѓање може да трае со недели до месеци ако имате друга медицинска состојба.

Некои луѓе со норовирусна инфекција може да не покажуваат знаци или симптоми. Сепак, тие сè уште се заразни и можат да го пренесат вирусот на други.

Кога да одите на лекар
Побарајте лекарска помош ако развиете дијареа која не поминува во рок од неколку дена. Јавете се и кај вашиот давател на здравствена заштита ако почувствувате сериозно повраќање, крвава столица, стомачна болка или дехидрација.

Причини
Норовирусите се многу заразни. Тоа значи дека инфекцијата со норовирус лесно може да се прошири на други. Вирусот се излева во столицата и повраќањето. Вирусот може да го ширите од моментот кога првпат ќе имате симптоми на болест до неколку дена откако ќе закрепнете. Норовирусите можат да останат на површини и предмети со денови или недели.

Може да добиете норовирусна инфекција со:

Јадење контаминирана храна
Пиење контаминирана вода
Допирање на раката со устата откако вашата рака е во контакт со контаминирана површина или предмет
Да се биде во близок контакт со лице кое има норовирусна инфекција
Норовирусите тешко се убиваат бидејќи можат да издржат топли и ниски температури и многу средства за дезинфекција.

Фактори на ризик
Фактори на ризик за заразување со норовирус вклучуваат:

Јадење на место каде што храната ја ракувал некој со норовирус инфекција или храната била во контакт со загадена вода или површини
Одење во предучилишна установа или центар за згрижување деца
Живеење во блиски простории, како на пример во старечки домови
Престој во хотели, одморалишта, бродови за крстарење или други дестинации со многу луѓе во близина
Контакт со некој кој има норовирусна инфекција

Компликации
За повеќето луѓе, норовирусната инфекција обично исчезнува во рок од неколку дена и не е опасна по живот. Но, кај некои луѓе – особено малите деца; постари возрасни лица; и луѓе со ослабен имунолошки систем или други медицински состојби или кои се бремени – норовирусната инфекција може да биде тешка. Норовирусната инфекција може да предизвика тешка дехидрација, па дури и смрт.

Предупредувачките знаци на дехидрација вклучуваат:

Замор
Сува уста и грло
Безволност
Вртоглавица
Намален излез на урина
Децата кои се дехидрирани може да плачат со малку или без солзи. Тие може да бидат невообичаено поспани или претрупан.

Превенција
Норовирусната инфекција е многу заразна. Постојат многу видови на норовируси. Секој може да добие норовирус инфекција повеќе од еднаш.

За да се спречи инфекција со норовирус:

Измијте ги рацете темелно со сапун и вода најмалку 20 секунди, особено по користење на тоалетот или менување пелена и пред да подготвите храна и да јадете или пиете. Средствата за дезинфекција на раце базирани на алкохол не се толку ефикасни против норовирусите како употребата на сапун и вода.
Избегнувајте контаминирана храна и вода, вклучително и храна што би можела да ја подготви некој што бил болен.
Измијте го овошјето и зеленчукот пред јадење.
Темелно гответе морска храна.
Дезинфицирајте ги површините што можеби биле контаминирани. Носете ракавици и користете раствор за белење со хлор или средство за дезинфекција што е ефикасно против норовирусите.
Бидете внимателни кога патувате. Ако патувате во области со висок ризик од инфекција со норовирус, размислете да јадете само зготвена храна, да пиете само топли или газирани пијалоци и да избегнувате храна што ја продаваат улични продавачи.

За да помогнете во спречување на ширење на инфекцијата со норовирус, за време на болеста и 2 до 3 дена по завршувањето на симптомите:

Избегнувајте контакт со други колку што е можно повеќе.
Измијте ги рацете темелно со сапун и вода.
Останете дома од работа. Децата треба да останат дома од училиште или грижа за деца.
Избегнувајте ракување со храна и предмети што ќе ги користат други луѓе. Дезинфицирајте ги контаминираните површини со средство за дезинфекција ефикасно против норовируси.
Внимателно отстранете ги повраќањето и столицата. Облечете ракавици, впијте го материјалот со крпи за еднократна употреба.    Извалканите предмети ставете ги во пластични кеси и ставете ги во ѓубре. Отстранете ги и перете ги алиштата и постелнина кои може да се контаминирани.
Избегнувајте патување до 2 до 3 дена откако симптомите ќе исчезнат.