Нова комбинација на матични клетки може да помогне во опоравување на срцето по инфаркт

Научниците веќе години наназад се обидуваат да ги користат матичните клетки за опоравување на оштетувањата на срцето. Но, напорите досега не се успешни, главно поради тоа што поголем дел од пресадените клетки умираат во рок од неколку дена.

Комбинација на срцеви клетки добиени од човечки матични клетки, може да биде одговор на потребата за развој на терапија за опоравување на срцето од срцев удар, кој за последица има затајување на срцето, укажува нова британска студија, спроведена во лабораторија.

Научниците веќе години наназад се обидуваат да ги користат матичните клетки за опоравување на оштетувањата на срцето. Но, напорите досега не се успешни, главно поради тоа што поголем дел од пресадените клетки умираат во рок од неколку дена.

Во ова истражување користени биле потпорни станица на епикардот развиени од човечки матични клетки како би помогнале на пресадените срцеви клетки да живеат што подолго, како и клетките на срцевиот мускул да растат и созреваат. Истовремено, тие ги обновиле оштетените срцеви мускули и клетки на крвните садови, и ја подобриле способноста на срцевиот мускул да се стега и да се опушта.