НОВА СТУДИЈА: Што треба да јадете за здраво срце?

Резултатите сугерираат дека калиумот помага во зачувување на здравјето на срцето, но дека жените имаат повеќе корист од мажите. Односот помеѓу калиумот и кардиоваскуларните случувања бил ист без оглед на внесот на сол,

Според резултатите од ново истражување објавено во стручното списание European Heart Journal, консумирањето банани, кои инаку се богати со калиум, може да го подобри здравјето на срцето. Авокадото и лососот се исто така богати со калиум, што помага во спречување на негативните ефекти на солта во исхрана и го намалува крвниот притисок. Останати намирници кои се богати со калиум, влучуваат разновиден зеленчук, овошје јаткасти плодови, грав, млечни производи и риба.

Добро е познато дека консумирањето голема количина на сол е поврзана со покачен крвен притисок (хипертензија) и зголемен ризик од срцев и мозочен удар. Додека калиумот му помага на телото да излачи што повеќе натриум во урината. Ова истражување покажало дека калиумот во исхраната бил поврзан со најголеми здравствени придобивки кај жените.

Исто така, се покажало дека луѓето со највисок внес имаат 13% помал ризик од срцеви заболувања во споредба со оние со најмал внес на калиум.

Резултатите сугерираат дека калиумот помага во зачувување на здравјето на срцето, но дека жените имаат повеќе корист од мажите. Односот помеѓу калиумот и кардиоваскуларните случувања бил ист без оглед на внесот на сол, што сугерира дека калиумот има други начини за заштита на срцето освен зголемување на излачувањето на натриум.