Новиот коронавирус го зголемува ризикот од појава на тромб кај бремените жени и оние кои земаат орална контрацепција

Жените со КОВИД-19 кои се бремени или кои внесуваат орална контрацепција, според експертите, треба да се подложат на антикоагулантна терапија или да прекинат со земањето на лекови кои содржат естроген.

Според резултатите од нова студија, КОВИД-19 може да го зголеми ризикот од појава на крвни згрутчувања кај бремените жени, како и оние кои примаат естрогенски контрацептивни таблети или заменска хормонална терапија.

Една од многуте компликации од КОВИД-19 е создавањето на крвни згрутчувања кај претходно здрави лица. Во овој случај, естрогенот ја зголемува веројатноста за појава на тромб за време на бременоста и кај жените кои земаат контрацептивни апчиња или хормонална заменска терапија.

Жените со КОВИД-19 кои се бремени или кои внесуваат орална контрацепција, според експертите, треба да се подложат на антикоагулантна терапија или да прекинат со земањето на лекови кои содржат естроген.