НОВО ИСТРАЖУВАЊЕ: Тешката форма на КОВИД-19 може да предизвика автоимуни напади

“Не можете однапред да знаете дека ќе имате блага форма на КОВИД-19“. Ако сепак добиете потешка форма, би можело да завршите со проблеми до крајот на животот, бидејќи вирусот може да поттикне автоимуна реакција“, објаснуваат истражувачите.

Тешката форма на коронавирус би можела да го измами имуниот систем и да поттикне да произведува антитела кои имаат потенцијал да го напаѓаат здравото ткиво и да предзвикуваат воспалителни болести, предупредуваат научниците во својот научен труд објавен во списанието Nature Communications.

Тие откриле автоантитела во примероци крв кај околу половина од 147. хоспитализирани пациенти со КОВИД-19, но кај помалку од 15 проценти од 41 здрав доброволец.

Од 48 пациенти со ковид, истражувачите земале примероци крв во текот на неколку дена, вклучувајќи и на денот на прием во болница, што им овозможило да го следат развојот на автоантителата.

“Во рок од една недела, околу 20% од тие пациенти развија нови антитела на сопственото ткиво кои ги немаа на денот кога се хоспитализирани“, вели д-р Пол Утц од Универзитетот Стенфорд.

Тој ги повикува луѓето да се вакцинираат.

“Не можете однапред да знаете дека ќе имате блага форма на КОВИД-19. Ако сепак добиете потешка форма, би можело да завршите со проблеми до крајот на животот, бидејќи вирусот може да поттикне автоимуна реакција“, објаснува тој.