Обрежување на пенисот-ЗА или ПРОТИВ

Обрежувањето е процедура каде што се отстранува кожичката (кожата што го покрива врвот на пенисот). Обрежувањето не е потребно. Но, ако родителите го изберат ова за своето бебе, постапката обично се изведува на првиот или вториот ден по раѓањето кај здраво бебе. Сепак, тоа може да се направи во рок од 10 дена од раѓањето. Обрежувањето е поризично и покомплицирано кај доенчиња постари од 2 месеци и кај постари момчиња и мажи.

Обрежувањето е процедура каде што се отстранува кожичката (кожата што го покрива врвот на пенисот). Обрежувањето не е потребно. Но, ако родителите го изберат ова за своето бебе, постапката обично се изведува на првиот или вториот ден по раѓањето кај здраво бебе. Сепак, тоа може да се направи во рок од 10 дена од раѓањето. Обрежувањето е поризично и покомплицирано кај доенчиња постари од 2 месеци и кај постари момчиња и мажи.

Обрежувањето го прави лекар во болница или амбуланта. Тие, исто така, може да се направат дома од ангажиран професионалец како дел од верска или културна церемонија.
За време на процедурата, лекарот ќе ја вцепи областа околу пенисот со локален анестетик (лек кој отепува само одреден дел од телото). Ова ја прави постапката помалку болна за бебето. Анестетикот може да се даде како инјекција или да се примени како крем. Постапката трае околу 20 минути.

Донесување одлука за обрежување
Обрежувањето е личен избор за вас и вашето семејство. Ќе треба да ги земете предвид придобивките и ризиците од обрежувањето. Фактори како што се вашата култура, религија и лични преференци може да влијаат на вашата одлука. Разговарајте со вашиот лекар за придобивките и ризиците. Тој или таа можеби ќе може да ви помогне да одлучите. Можеби ќе сакате да донесете одлука за обрежување пред да се роди вашиот син. На тој начин, ќе знаете што да направите во врска со тоа додека сте во болница.

Американската академија на семејни лекари (AAFP) препорачува родителите да разговараат со својот матичен лекар за потенцијалните придобивки и ризици од обрежувањето кога ќе ја донесат својата одлука.

Американската академија за педијатрија (ААП) вели дека здравствените придобивки од обрежувањето ги надминуваат ризиците. Сепак, ААП не смета дека придобивките се доволно големи за да препорачаат сите машки новороденчиња да бидат обрежани.

Патот до подобрување на здравјето
Ако одлучите да го обрежите вашето бебе, ќе треба да следите некои чекори за да му помогнете на пенисот да заздрави.

Нежно чистете го местото со вода секој ден кога на вашето бебе му треба свежа пелена.
Користете благ сапун и вода за чистење на столицата од пенисот. Ова ќе помогне да се спречи инфекција.
Ако има завој на пенисот, тој најверојатно ќе падне следниот пат кога вашето бебе ќе уринира. Прашајте го вашиот лекар дали треба да го оставите завојот или дали треба да ставате нов завој секогаш кога ќе ја менувате пелената на вашиот син.
Понекогаш, урината на вашето бебе и притисокот од неговата пелена ќе ја иритираат новооткриената кожа на врвот на пенисот. Ова може да се третира со ставање нафтена маст (марка вазелин) директно на областа. Обично ќе се подобри по неколку дена.
Заздравувањето обично трае околу 7 до 10 дена. Некои отоци на пенисот се нормални. Исто така, нормално е да се формира жолт исцедок или обвивка над врвот на пенисот. Не обидувајте се да го отстраните ова. Ќе помине само по себе.

Ако одлучите да не го обрежувате вашиот син, ќе треба да преземете некои чекори за да се грижите за неговиот пенис. Чувајте го чист со сапун и вода за да го намалите ризикот од проблеми или инфекции. Кога вашиот син ќе остари, неговата кожичка ќе се одвои од врвот на пенисот. Ова се нарекува повлекување. Тоа се случува во различно време кај различни момчиња. Повеќето момчиња можат да ја повлечат кожичката до 5-годишна возраст. Не обидувајте се да ја принудите кожичката да се повлече пред да биде подготвена. Ова може да го оштети пенисот и да предизвика болка и други проблеми. Откако кожичката е подготвена да се повлече, можете да го научите вашиот син како нежно да ја повлече кожичката назад и да ја исчисти кожата одоздола. Тој треба да се мие под кожичката секој ден додека се капе или се тушира.

Работи кои треба да се земат предвид
Студиите покажаа некои ограничени здравствени придобивки од обрежувањето.

Тој нуди одредена ограничена корист во спречувањето на инфекции на уринарниот тракт (ИУТ) кај доенчињата. Генерално, ИУТ не се вообичаени кај обрежаните или необрежаните мажи.
Обрежувањето на новороденчето, исто така, нуди одредена корист во спречувањето на рак на пенисот во зрелоста. Сепак, овој рак е редок кај сите мажи, без разлика дали биле обрежани или не.
Обрежувањето може да го намали ризикот од одредени сексуално преносливи инфекции (СПИ). Знајте дека спречувањето на СПИ има повеќе врска со сексуалните практики на мажот (на пример, користење кондоми, ограничување на бројот на сексуални партнери) отколку со тоа дали е обрежан или не.
Како и секоја хируршка процедура, обрежувањето има одредени ризици. Сепак, стапката на проблеми по обрежувањето е прилично мала. Крварењето и инфекцијата во обрежаното место се најчестите проблеми. И двете од нив може да ги третира вашиот лекар.

Кога да се јавите кај вашиот лекар
По обрежувањето, може да забележите мала количина на крв на пелената на вашето бебе. Ако крвната дамка е поголема од една четвртина, веднаш јавете се кај вашиот лекар. Исто така, треба да се јавите кај вашиот лекар ако:

Раната не престанува да крвари.
Вашето бебе нема влажна пелена во рок од 6 до 8 часа по обрежувањето.
Црвенилото и отокот околу врвот на пенисот не исчезнуваат по 3 до 5 дена или се влошуваат.
Жолтиот исцедок или облога на врвот на пенисот