ОБРНЕТЕ ВНИМАНИЕ: 9 знаци дека можеби сте биле заразени со коронавирус

Како стигаат нови предупредувања околу ширењето на новиот коронавирус, сигурно се прашувате дали тоа што се сте се чувствувале лошо во февруари, значи дека всушност сте биле болни?

Се чувствувате лошо и тешко дишете – дали сте биле заразени со КОВИД-19? Еве што  стручњаците советуваат да проверите aко мислите дека сте се заразиле:

СТЕ БИЛЕ БОЛНИ ВО ФЕВРУАРИ

Ако сте се разболеле во јануари, веројатно не е во прашање КОВИД-19, вели д-р Адам Спивак и додава дека вирусот се појавил пред епидемијата, па ако сте биле болни кон крајот на јануари и почетокот на февруари, можно е да работело за зараза со новиот коронавирус.

ВАШАТА КАШЛИЦА И ТЕМПЕРАТУРА НЕ БИЛЕ СИМПТОМИ НА ГРИП

Сте се чувствувале многу лошо, сте имале температура неколку денови со силна кашлица, но не бил во прашање грип. Можно е да се работело за зараза со КОВИД-19.

ОДЕДНАШ СТЕ ИЗГУБИЛЕ ОСЕТ ЗА МИРИС И ВКУС

Околу 64,4% од луѓето кои се или биле болни од КОВИД-19 пријавиле дека одеднаш не ги чувствувале мирисите и вкусовите, па овој симптом е ставен на листата на најважни знаци на новиот коронавирус.

ВАШ БЛИЗОК БИЛ БОЛЕН

Многу луѓе имале благи симптоми на заразата, вели д-р Бенџамин Сингер, професор по пулмологија, и додава дека ако сте биле во близина на заразени лица, големи се шансите да и вие сами сте се заразиле.

НОЖНИТЕ ПРСТИ ВИ ИЗГЛЕДААТ ЧУДНО

И ова е еден од симптомите, иако не е секогаш присутен, вели д-р Сингер и додава дека промената на кожата може да биде симптом на инфекцијата, особено на стапалата.

СТЕ ЗАБЕЛЕЖАЛЕ ЧУДЕН ОСИП НА КОЖАТА НА ДЕТЕТО

Постојат извешати за појава на осип кај лица кои биле заразени.

ДИГЕСТИВНИ ПРОБЛЕМИ

КОВИД-19 е респираторна болест, но многумина доживеале и други симптоми, освен потешкотии со дишењето. Еден од нив е и проливот. Научниците се согласуваат дека лицата кои имале слични симптоми, а биле во близина на заразени лица, треба да бидат особено внимателни.

ИМАТЕ РАК

Лицата кои имаат карцином исто така се во ризична група и имаат 60% поголема шанса тестот на КОВИД-19 да им биде позитивен.

СТЕ СЕ РАЗБУДИЛЕ СО ЦРВЕНО ОКО

Можеби е во прашање инфекција или конјуктивитис, но може да биде и редок симптом на коронавирус, според пишувањата на Американската агенција за офталмологија. Не е причина за паника, но паметно би било да се јавите кај офталмолог и да ги следите неговите уптаства.