Одложена ејакулација-привремен или доживотен проблем

Одложената ејакулација (DE) е слабо дефинирана и невообичаена форма на машка сексуална дисфункција, која се карактеризира со значително доцнење во ејакулацијата или неможност да се постигне ејакулација. Тоа често е прилично загрижувачко за пациентите и нивните партнери, а понекогаш ги фрустрира обидите на паровите да забременат.

Одложената ејакулација – понекогаш наречена нарушена ејакулација – е состојба во која е потребен подолг период на сексуална стимулација за мажите да достигнат сексуална кулминација и да ја ослободат спермата од пенисот (ејакулат). Некои мажи со задоцнета ејакулација воопшто не можат да ејакулираат.

Одложената ејакулација може да биде привремен или доживотен проблем. Можни причини за одложена ејакулација вклучуваат одредени хронични здравствени состојби, операции и лекови. Третманот за одложена ејакулација зависи од основната причина.

Нормално е мажите одвреме-навреме да имаат одложена ејакулација. Одложената ејакулација е проблем само ако е во тек или предизвикува стрес за вас или вашиот партнер.

Симптоми
Некои мажи со задоцнета ејакулација имаат потреба од 30 минути или повеќе сексуална стимулација за да доживеат оргазам и да ејакулираат. Други мажи можеби нема да можат воопшто да ејакулираат (анејакулација).

Но, нема одредено време што укажува на дијагноза на одложена ејакулација. Наместо тоа, веројатно доживувате одложена ејакулација ако доцнењето предизвикува вознемиреност или фрустрација или ако морате да ја прекинете сексуалната активност поради замор, физичка иритација, губење на ерекцијата или барање од вашиот партнер.

Често, мажите може да имаат потешкотии да постигнат оргазам за време на сексуален однос или други сексуални активности со партнерот. Некои мажи можат да ејакулираат само кога мастурбираат.

Одложената ејакулација е поделена на следниве типови врз основа на симптомите:

Доживотно наспроти стекнато. Со доживотна одложена ејакулација, проблемот е присутен од времето на сексуалната зрелост. Стекната одложена ејакулација се јавува по период на нормално сексуално функционирање.
Генерализирано наспроти ситуационо. Генерализирана одложена ејакулација не е ограничена на одредени сексуални партнери или одредени видови стимулации. Ситуационата одложена ејакулација се јавува само под одредени околности.
Овие категории помагаат да се дијагностицира основната причина и да се одреди кој може да биде најефективниот третман.

Кога да одите на лекар
Вашиот доктор од примарна здравствена заштита е добро место за почеток кога имате одложена ејакулација. Посетете го вашиот лекар ако:

Одложената ејакулација е проблем за вас или вашиот партнер
Имате друг познат здравствен проблем кој може да биде поврзан со одложена ејакулација или земате лекови кои би можеле да го предизвикаат проблемот
Имате други симптоми заедно со одложена ејакулација кои може или не изгледаат поврзани.
Причини
Одложената ејакулација може да биде резултат на лекови, одредени хронични здравствени состојби и операции. Или тоа може да биде предизвикано од злоупотреба на супстанции или загриженост за менталното здравје, како што се депресија, анксиозност или стрес. Во многу случаи, тоа се должи на комбинација на физички и психолошки проблеми.

Психолошките причини за одложена ејакулација вклучуваат:

Депресија, анксиозност или други ментални здравствени состојби
Проблеми во врската поради стрес, лоша комуникација или други грижи
Вознемиреност за перформансите
Лоша слика за телото
Културни или религиозни табуа
Разлики помеѓу реалноста на сексот со партнер и сексуалните фантазии


Лековите и другите супстанции кои можат да предизвикаат одложена ејакулација вклучуваат:

Некои антидепресиви
Одредени лекови за висок крвен притисок
Одредени диуретици
Некои антипсихотични лекови
Некои лекови против напади
Алкохол – особено пиење премногу (прекумерна употреба на алкохол или алкохолизам)

Физичките причини за одложена ејакулација вклучуваат:

Одредени вродени дефекти кои влијаат на машкиот репродуктивен систем
Повреда на карличните нерви кои го контролираат оргазмот
Одредени инфекции, како што е инфекција на уринарниот тракт
Операција на простата, како што е трансуретрална ресекција на простатата или отстранување на простата
Невролошки заболувања, како што се дијабетична невропатија, мозочен удар или оштетување на нервите на ‘рбетниот мозок
Состојби поврзани со хормони, како што се ниско ниво на тироиден хормон (хипотироидизам) или ниско ниво на тестостерон (хипогонадизам)
Ретроградна ејакулација, состојба во која спермата оди назад во мочниот меур наместо надвор од пенисот
За некои мажи, помал физички проблем што предизвикува одложување на ејакулацијата може да предизвика вознемиреност за ејакулација за време на сексуална средба. Резултирачката анксиозност може да ја влоши одложената ејакулација.


Фактори на ризик
Голем број работи може да го зголемат ризикот од одложена ејакулација, вклучувајќи:

Постара возраст – како што стареат мажите, нормално е ејакулацијата да трае подолго
Психолошки состојби, како што се депресија или анксиозност
Медицински состојби, како што се дијабетес или мултиплекс склероза
Одредени медицински третмани, како што е операција на простата
Лекови, особено одредени антидепресиви, лекови за висок крвен притисок или диуретици
Проблеми во врската, како што е лошата комуникација со вашиот партнер
Прекумерна употреба на алкохол, особено ако сте долгорочен алкохоличар

Компликации
Компликациите на одложената ејакулација може да вклучуваат:

Намалено сексуално задоволство за вас и вашиот партнер
Стрес или анксиозност за сексуалните перформанси
Брачни или проблеми во врската поради незадоволителен сексуален живот
Неможност да ја забремените вашата партнерка (машка неплодност)
Дијагноза
Физичкиот преглед и медицинската историја може да се сè што е потребно за да се препорача третман за одложена ејакулација. Меѓутоа, ако се чини дека одложената ејакулација е предизвикана од основен проблем за кој можеби е потребен третман, можеби ќе ви требаат дополнителни тестови или можеби ќе треба да посетите специјалист.

Тестовите за основните проблеми може да вклучуваат:

Физички преглед. Ова може да вклучи внимателно испитување на вашиот пенис и тестисите. Лекарот ќе користи лесен допир за да се увери дека имате нормална сензација во гениталиите.
Тестови на крвта. Вашиот давател на здравствена заштита може да земе примерок од крв и да ја испрати во лабораторија за да провери дали има знаци на кардиоваскуларни болести, дијабетес, ниско ниво на тестостерон и други здравствени проблеми.
Тестови на урина (анализа на урина). Тестовите на урина се користат за да се бараат знаци на дијабетес, инфекција и други основни здравствени состојби.

Третман
Третманот со одложена ејакулација зависи од основната причина, но може да вклучи земање лек или правење промени на лековите што моментално ги земате, подложени на психолошко советување или решавање на употребата на алкохол или нелегална дрога.

Лекови
Ако земате лекови кои може да предизвикаат одложена ејакулација, намалувањето на дозата на лекот или менувањето лекови може да го реши проблемот. Понекогаш, додавањето лек може да помогне.

Не постојат лекови кои се специјално одобрени за третман на одложена ејакулација. Лековите кои се користат за лекување на одложена ејакулација првенствено се користат за лекување на други состојби.

Лековите кои понекогаш се користат за лекување на одложена ејакулација вклучуваат:

Амантадин, лек за Паркинсонова болест
Буспирон, лек против анксиозност
Ципрохептадин, лек за алергија
Психолошко советување (психотерапија)
Психотерапијата може да помогне со решавање на основните ментални здравствени проблеми што доведуваат до одложена ејакулација, како што се депресија или анксиозност. Исто така се користи за решавање на психолошки проблеми кои директно влијаат на вашата способност за ејакулација.

Советувањето може да вклучува посета на психолог или советник за ментално здравје самостојно или заедно со вашиот партнер. Во зависност од основната причина, најмногу може да имате корист од посета на сексуален терапевт – советник за ментално здравје кој е специјализиран за терапија за разговор за сексуални проблеми. Типот на советување што е најдобро за вас ќе зависи од вашите посебни грижи.

Справување и поддршка
Ако тоа е постојана грижа, одложената ејакулација може да предизвика ментален и емоционален стрес за вас и вашиот партнер. Ако сте ја одложиле ејакулацијата само во прилика, обидете се да не претпоставувате дека имате постојан проблем или да очекувате тоа да се повтори за време на следната сексуална средба. Запомнете, повремената одложена ејакулација поради стрес или други привремени фактори може да се подобри кога основната причина ќе се подобри.

Дополнително, ако доживеете повремена или постојана одложена ејакулација, важно е да го уверите вашиот сексуален партнер. Вашиот партнер може да мисли дека вашата неможност да достигнете кулминација е знак на намален сексуален интерес.

Отворено и искрено комуницирајте со партнерот за вашата состојба. Третманот често е поуспешен ако паровите работат заедно како тим. Можеби ќе сакате да видите советник со вашиот партнер. Ова може да ви помогне да ги решите грижите што и двајцата може да ги имате за одложената ејакулација.

Подготовка за вашиот состанок
Ако сте имале проблеми со постигнување оргазам, разговарајте со вашиот лекар од примарната здравствена заштита. Вашиот лекар може да ве упати кај специјалист – како што е лекар кој специјализирал за машки генитални проблеми (уролог), лекар кој е специјализиран за хормонски системи (ендокринолог), лекар кој дијагностицира и третира проблеми со менталното здравје (психијатар) или друг тип на специјалист.

Еве неколку информации кои ќе ви помогнат да се подготвите за вашиот преглед и да знаете што да очекувате од вашиот лекар.

Што можеш да направиш
За да се подготвите за вашиот состанок:

Запишете ги сите симптоми што сте ги имале, вклучително и оние што може да изгледаат неповрзани со одложена ејакулација.
Запишете ги клучните лични информации, вклучувајќи ги сите големи стресови или неодамнешни промени во животот, болести или промени во лековите што ги земате.
Направете список на сите лекови, витамини, хербални лекови и суплементи што ги земате.
Понесете го вашиот партнер, ако е можно. Вашиот партнер можеби ќе може да обезбеди информации кои ќе помогнат во дијагностицирање и лекување на проблемот.
Запишете ги прашањата што треба да ги поставите на вашиот лекар.

Прашања што треба да ги поставите на вашиот лекар
За одложена ејакулација, некои основни прашања што треба да ги поставите на вашиот лекар вклучуваат:

Која е најверојатната причина за мојата одложена ејакулација?
Какви видови тестови ми се потребни?
Дали овој проблем е привремен?
Кои третмани се достапни, и кој ми го препорачувате?
Имам и други здравствени состојби. Како можам најдобро да управувам со овие услови заедно?
Дали постои генеричка алтернатива на лекот што ми го препишувате?
Дали треба да видам специјалист?
Каде можам да најдам повеќе информации за мојата состојба?

Што да очекувате од вашиот лекар
Подготвеноста да одговорите на прашањата на вашиот лекар може да дозволи време да ги надмине сите точки на кои сакате да потрошите дополнително време. Вашиот лекар може да праша:

Колку долго сте имале проблеми со ејакулацијата? Дали тоа се случува само сега и тогаш, или е постојан проблем?
Дали сте во можност да ејакулирате за време на сексуалниот однос? Или можете да ејакулирате само кога партнерот директно ќе го допре вашиот пенис или кога вие мастурбирате?
Ако сте во можност да ејакулирате, колку време е потребно откако ќе започне сексуалната активност?
Дали сте имале некакви промени во сексуалната желба или какви било други сексуални проблеми?
Дали има проблеми во врската со сексуалниот партнер?
Дали сте имале неодамнешни операции? Или сте имале операција на карличната област, како што е операција за лекување на зголемена простата?
Какви здравствени проблеми или хронични состојби имате? Дали земате лекови за овие состојби?
Дали сте имале други сексуални проблеми, како што се проблеми со добивање или одржување на ерекција (еректилна дисфункција)?
Дали пиете алкохол или користите нелегални дроги? Ако е така, колку?