Омиленото слатко задоволство навистина го подобрува расположението

Но ова не важи за сите видови чоколадо

Група британски научници неодамна врз основа на истражување во кое учествувале 13 600 испитаници утврдиле дека личностите кои редовно јадат чоколадо со најмалку 70 проценти какaо имаат помал ризик за развој на депресија.

Авторите на студијата утврдиле дека црното чоколадо може позитивно да влијае на расположението и да ги ублажи симптомите на депресија, но и дека другите видови чоколадо како што е, на пример, млечното не го покажуваат овој ефект.

 

Претходни истражувања, исто така, покажале дека чоколадото може да делува како природен антидепресив како резултат на високото количество на тирамин и фенилетиламин, две соединенија кои се блиски на амфетамините.