ОРГАНИЗМОТ ВО ПЕТТА БРЗИНА! Забрзајте го метаболизмот без трошка напор

Метаболизмот означува група на хемиски процеси кои се одвиваат во организмот за да се одржи во живот. Поради нив, организмот расте, се размножува и може да ја одржува својата структура. Но, брзината со која се одвиваат тие процеси влијае, меѓу другото, и на нашата телесна тежина.

Сигурно барем еднаш со блага љубомора сте ја гледале вашата пријателка слаба како соленка како без проблем јаде втор хамбургер по ред, а вие очајувате бидејќи и тој едниот ќе ви се залепи директно на колковите. Причината зошто некои луѓе се склони кон дебелеење лежи во генетиката – од една страна тука е генетски предиспонирана телесна градба, од друга страна брзината на метаболизмот.

Пресметката е едноставна. Метаболизмот означува група на хемиски процеси кои се одвиваат во организмот за да се одржи во живот. Поради нив, организмот расте, се размножува и може да ја одржува својата структура. Но, брзината со која се одвиваат тие процеси влијае, меѓу другото, и на нашата телесна тежина.

Лицата со побрз метаболизам побрзо ќе ги искористат сите внесени калории во организмот и тие калории нема да се складираат во форма на масни перничиња.

Добра вест е дека и покрај генетиката, брзината на метаболизмот може да се поттикне со консумирање на одредени намирници и физичка активност. Овие се начините кои ќе ви го префрлат метаболизмот во поголема брзина.

  • Пијте доволно вода

Знаеме дека ова веќе го знаете, но не е на одмет да се повтори. Внесувањето на минимално 2 литри вода дневно, ќе го забрза вашиот метаболизам, но прави чуда и за вашата коса и кожа.

  • Редовно вежбање

За жал, без труд нема успех, а метаболизмот не толерира мрзеливи луѓе. Освен аеробни вежби со кои согорувате калории, потребно е во тренирањето да вброите и вежби за градење мускулна маса, оти мускулите во состојба на мирување трошат повеќе калории и така одржуваат идеална телесна тежина.

  • Јадете малку и често

Малите, но чести оброци му помагата на метаболизот да остане во поголема брзина. Преголема пауза помеѓу оброците го забавува, оти телото настојува да го компензира недоволното “гориво“ кое му е потребно за нормално функционирање. Ваквиот начин на исхрана не делува на кратки патеки, но ако ви стане стил на живот, резултатите и тоа како ќе бидат видливи.

  • Не се изгладнувајте

Принципот е ист како и за претходниот совет. Кога не ајдете, метаболизмот се паничи, па се забавува сакајќи да ја заштеди секоја калорија.

 

  • Појадувајте

Исто така познат совет, но ако појадокот го внесете во вашата дневна рутина, со тек на време, метаболзимот ќе се забрза за 10%.

  • Опуштете се

Изложеноста на стрес може да предизвика зголемување на телесната тежина затоа што физичкиот и емоционалниот стрес го активира ослободувањето на кортизол, стероид кој го забавува метаболизмот. Затоа дишете длабоко, бидете смирени и дозволете си да се опуштите по стресниот ден што е можно почесто.

  • Скратете го внесот на транс масти

Транс мастите се индустриски добиени масти кои телото не е во состојба да ги препознае, па така и да не ги обработи. Покрај тоа што се нездрави, тие го забавуваат вашиот метаболизам поради нивниот изменет молекуларен состав.