Ортопедите предупредуваат: Не мијте садови со ладна вода!

Оваа навика, според ортопедите, предизвикува артротски промени на зглобовите

Доколку имате навика да миете садови со студена вода, не само што ќе ви оди потешко, се разбира, доколку садовите се прилично масни, туку ризикувате и да му наштетите на здравјето. Имено, со миењето со студена вода ризикувате да дојде до истенчување на ‘рскавицата, потоа до губење на еластичноста, но и појава на болки. Значи, изложеноста на студена вода воопшто не им годи на зглобовите и ткивата!

Оваа навика, според ортопедите, предизвикува артротски промени на зглобовите, односно доведува до истенчување на ‘рскавицата, губење на еластичноста и појава на болки. А особено може да биде штетна за луѓето кои патат од таканаречениот Рејнов синдром, заради силната реакција на ниските температури.

Тогаш доаѓа до стеснување на артериите што резултира со намалена циркулација на крвта заради што рацете се ладат. Во таква ситуација може да дојде и до промена на бојата, односно рацете да добијат синкава или бела нијанса, да се болни и да имате чувство на печење.

Затоа пред да се фатите за работа и да влезете во кујна, не заборавајте да го вклучите бојлерот!