Осип од габички кај децата што носат пелени(осип од квасни габи), и што да направите

Осипот на пелена е многу чест кај децата што носат пелени. Лесно е да се наруши рамнотежата на квасецот на растечкото тело на вашето бебе, правејќи ги осипите од пелени од квасец привремена непријатност, која може да се третира со антифунгални лекови. Разговарајте со давателот на здравствена заштита на вашето бебе за да ја избере вистинската опција за третман што најдобро одговара на потребите на вашето бебе и следете ги упатствата за антифунгални лекови за да бидете сигурни дека осипот нема да се врати.

 
Осипот од пелени од квасец е честа состојба која ги погодува поединците кои носат пелени, најчесто доенчиња помали од една година. Квасецот на телото прераснува и предизвикува осип во пределот на пелените кога се менува рамнотежата на квасецот во телото. Антигабичен лек ќе го исчисти осипот и ќе го спречи неговото враќање.

Што е осип на пелена од квасец?
Осипот од пелена е честа состојба која создава црвени и виолетови отечени, болни дамки на кожата во близина на пределот на пелената на вашето бебе.

Квасецот е вид на габа која природно живее на вашето тело во мали количини, често се наоѓа во устата, кожата и во вашите црева. Вашето тело, исто така, е домаќин на здрави бактерии, кои го контролираат балансот на квасецот (микробиом) за да спречат инфекција. Ако рамнотежата на квасецот и бактериите е исклучена, квасецот ќе прерасне, што ќе предизвика осип.

Најчест кај децата кои носат пелени, квасецот, особено квасецот Candida albicans, може да предизвика пелена осип кај доенчињата ако рамнотежата на квасецот и здравите бактерии е нерамнотежа. Инфицираниот измет е главниот извор за осип на пелена Кандида.

Осипот на пелени е резултат на иритација од нивната пелена што предизвикува триење на нивната кожа, инфекција или алергиска реакција. Комбинација на иритација и инфекција од прекумерен раст на Кандида е осип на пелени од квасец, исто така познат како Кандида пелени дерматитис.

Која е разликата помеѓу осип на пелена и габична инфекција?
Габична инфекција може да биде причина за осип на пелена, но постојат разлики помеѓу двете дијагнози.

Квасец инфекција (осип на пелени)
Кожа која е нерамна (мозолчиња), сјајна, испукана или замаглена со длабок црвен или виолетов тон. Кожа која е сува, лушпеста или мазна со светло розев до виолетов тон.
Се појавува на кожните набори во близина на препоните, нозете и гениталиите. Се појавува на поголеми површини како задникот.
Осипот може да биде на неколку, помали точки долж пределот на пелената. Осипот е на едно место долж пределот на пелената.
Третирајте со антифунгални лекови, за кои може да бидат потребни неколку недели за да се исчисти. Третирајте со креми за пелени кои се чистат за неколку дена.
Кого влијае осип на пелена од квасец?
Осипот на пелени со квасец ги погодува сите кои носат пелена, но најчесто се јавуваат кај бебињата и доенчињата. Осипот најчесто ги погодува бебињата помеѓу девет месеци и една година.

Колку се чести осипите на пелени од квасец?
Проблемите со кожата се чести кај доенчињата и децата. Повеќето бебиња развиваат форма на пелена осип во времето кога носат пелена. Истражувањата покажуваат дека скоро едно од три доенчиња може да има осип на пелена во било кој момент во времето и повеќе од половина од децата меѓу четири месеци и 15 месеци имаат осип од пелена барем еднаш во два месеци. Осипот од пелена е многу чест по земањето системски антибиотици.

Како осип на пелена од квасец влијае на телото на моето бебе?
Осипот од пелена предизвикува иритација на кожата и вашето бебе ќе покаже знаци на непријатност, како плачење, обид да ја чеша областа или ќе стане претрупан, што може да биде тешко да се олесни. За да ја намалите реакцијата на вашето бебе на симптомите на осип, посетете или јавете се кај давателот на здравствена заштита на вашето бебе на првиот знак за лекување на состојбата.

Симптоми и причини
Како изгледа осип на пелена од квасец?
Симптомите на осип на пелена од квасец ќе се појават во пределот на пелени во наборите на кожата на вашето бебе, што ги вклучува препоните, гениталиите, задникот и горниот дел на бутот. Симптомите на осип на пелена од квасец вклучуваат:

Длабоко црвена или виолетова подигната дамка на кожата.
Испакнатини или ситни мозолчиња исполнети со течност.
Осип што изгледа сјаен.
Испукана или многу сува кожа.
Чешање, блага болка и непријатност.
Тешките случаи на осип на пелена од квасец создаваат болни отворени рани на кожата на вашето бебе што може да испуштаат чиста течност или да крварат кога кожата ќе се скрши поради триење од пелената на вашето бебе.

Што предизвикува осип на пелена од квасец?
Еден вид квасец кој живее на нашите тела во мали количини е Candida albicans. Понекогаш надворешните фактори ја нарушуваат рамнотежата на Кандида и здравите бактерии (микробиом), предизвикувајќи осип во областа на пелената на кожата на нашето бебе. Квасецот е вид на габа што напредува во топли и влажни средини, што го прави пределот на пелените совршено место за растење на квасецот.

Фактори кои придонесуваат за развој на осип на пелени од квасец вклучуваат:

Мала до никаква циркулација на воздухот на кожата.
Урината или столицата ја допира кожата долго време (во текот на ноќта).
Материјал за пелена постојано триење на кожата.
Несакан ефект од земање антибиотици или нивно примање од родител кој дои (дои).

Дали е заразен осип на пелени од квасец?
Осипот на пелени од квасец не е заразен како настинка или вирус. Габичните инфекции се резултат на прекумерен раст на квасец поради нерамнотежа на здрави бактерии во телото на вашето бебе. Важно е темелно да ги миете рацете по промената на пелената за да ги одржувате балансирани квасецот и здравите бактерии на вашето тело.

Дијагноза и тестови
Како се дијагностицира осип на пелена од квасец?
Здравствениот работник на вашето бебе визуелно ќе ја испита погодената област за да започне дијагнозата. Тие ќе поставуваат прашања за симптомите на вашето бебе, вклучително времетраењето и сериозноста, заедно со прашања за какви било лекови што вие или вашето бебе можеби ги земате, а кои би можеле да ја нарушат рамнотежата на квасецот во телото на вашето бебе. Повремено ќе го бришат осипот со стерилен памук за да го испитаат видот на квасецот под микроскоп.

Менаџмент и третман
Како да лекувам осип на пелена од квасец?
Бидејќи квасецот е габа, вашиот давател на здравствена заштита ќе препорача антифунгални лекови (крем, маст или пилула) за да се запре прекумерниот раст на квасецот и да се третира осип. За тежок осип на пелени од квасец, вашиот давател на здравствена заштита може да препорача стероидна маст (хидрокортизон) за да се бори против проблемот.

Вашиот давател на здравствена заштита ќе ви даде упатства за тоа како да го нанесете антифунгалниот крем и колку долго треба да го користите за да бидете сигурни дека инфекцијата целосно ќе се исчисти за да ја намалите веројатноста за нејзино враќање.

Може ли да лекувам осип на пелени од квасец со лекови без рецепт?
Да, можете да користите антифунгални креми без рецепт, како што е клотримазол за лекување на осип на пелени од квасец. Оваа опција за третман може да биде ефикасна, но не е сигурно дека ќе го исчисти осипот или целосно ќе го третира прекумерниот раст на квасецот без дијагноза од вашиот давател на здравствена заштита за да се насочи кон специфичниот тип на квасец што го предизвикал осип.

Како да се справам со симптомите на осип на пелена од квасец?
Постојат неколку начини на кои можете да управувате со симптомите на осип на габична пелена кај вашето бебе. Опциите за третман вклучуваат:

Често чистење на осип: Бидејќи осипот предизвикува непријатност, нежно исчистете ја областа за пелени со вода и мека крпа за миење. Марамчињата за пелени за еднократна употреба се корисни, но избегнувајте марамчиња кои содржат алкохол и мириси. Нежно тапкајте го пределот на пелената да се исуши наместо да се трие или да се остави местото да се исуши на воздух.


Нанесување маст или крем на осип: Откако ќе го третирате осипот со антифунгални лекови, нанесете дебел слој на заштитна маст или крем, како оној што содржи цинк оксид или вазелин за да создаде бариера помеѓу пелената и кожата. Мастите се обично дебели и не мора целосно да се вадат при следното менување пелени.
Често менување на пелената на вашето бебе: квасецот напредува во топли и влажни средини, па затоа е најдобро да го одржувате местото на пелени што е можно почисто и суво. Менувањето на пелени честопати осигурува дека има помалку влага на кожата на вашето бебе. Сменете ја пелената на вашето бебе барем еднаш во текот на ноќта и, доколку е можно, оставете ја пелената на вашето бебе кратко време за да го зголемите протокот на воздух помеѓу менувањето на пелените или за време на дремката. Чувајте ја пелената лабава за да не се трие валканото место толку многу на нивната кожа.
Колку време е потребно за да исчезне осип на пелена од квасец?
По третирање на осип на пелени од квасец со антифунгални лекови, симптомите ќе почнат да бледнеат и може да исчезнат по три дена. Прекумерниот раст на квасецот сè уште може да биде присутен откако симптомите ќе исчезнат, па затоа е важно да ги следите упатствата за третман од вашиот давател на здравствена заштита од почеток до крај за да бидете сигурни дека осипот нема да се врати. Може да потрае помеѓу две до три недели за целосно да се исчисти осип од пелени од квасец.

Превенција
Како можам да спречам осип на пелени од квасец?
Можете да спречите осип на пелени со квасец со:

Избегнувајте користење на бебешки марамчиња со мириси или алкохол.
Често менување пелени.
Чистење на кожата помеѓу менувањето пелени.
Не прицврстување на пелените премногу цврсто за да се овозможи проток на воздух или оставање на пелените исклучени на кратки временски периоди.
Користење на пелени со висока апсорпција.
Користење на маст или крем за да се создаде бариера помеѓу кожата и пелената.
Дискутирање за несаканите ефекти на лековите (антибиотиците) кои вие или вашето бебе ги земате со вашиот давател на здравствена заштита.

Што можам да очекувам ако моето бебе има осип на пелена од квасец?
Ако вашето бебе има осип на пелени од квасец, тоа ќе покаже знаци на иритација и непријатност преку плачење или претрупан, особено при менување на пелени. Како нивен чувар, ќе забележите осип кој се формира на или во близина на нивната област на пелени, забележувајќи промени во бојата на нивната кожа, покачена кожа и мали мозолчиња кои се формираат во наборите на нивната кожа. Третманот ќе ги отстрани симптомите што го иритираат вашето бебе во првите неколку дена, но ќе бидат потребни неколку недели додека осипот целосно да исчезне. Погрижете се да го завршите третманот како што е советувано од давателот на здравствена заштита на вашето бебе за да не се врати осипот.

Живеење со
Кога треба да го видам мојот давател на здравствена заштита?
Ако забележите знаци на осип на пелена и традиционалните креми или масти за пелени не го чистат осип, тој се зголемува во големина и предизвикува екстремна непријатност за вашето бебе, треба да го посетите вашиот лекар. Ако исипот на вашето бебе се претвори во отворена рана, често крвари или почне да испушта жолта или чиста течност, тоа се симптоми на инфекција и веднаш треба да го посетите вашиот лекар.

Кои прашања треба да му ги поставам на мојот лекар?
Колку долго треба да користам антигабичен крем на кожата на моето бебе?
Ако доам (дојам) и земам антибиотици, како тоа ќе влијае на моето бебе?
Што можам да направам за да се осигурам дека исипот на пелени од квасец нема да се врати откако ќе завршам со третманот?
 

Осипот на пелена е многу чест кај децата што носат пелени. Лесно е да се наруши рамнотежата на квасецот на растечкото тело на вашето бебе, правејќи ги осипите од пелени од квасец привремена непријатност, која може да се третира со антифунгални лекови. Разговарајте со давателот на здравствена заштита на вашето бебе за да ја избере вистинската опција за третман што најдобро одговара на потребите на вашето бебе и следете ги упатствата за антифунгални лекови за да бидете сигурни дека осипот нема да се врати.