Освежителен пијалак кој штити од рак, кардиоваскуларни болести, губење на забите

Од намалување на стресот до обезбедување минерали за кои не сте ни знаеле дека ви се потрени, ладниот чај е многу повеќе од освежителен напиток, а тоа го докажуваат дури 40 студии.

Откријте зошто чаша ладен чај е нешто што не би требало да го одбивате во текот на топлите летни денови:

  • Ладниот чај осовбно кога температурите се високи е еден од најдобрите извори за хидратација веднаш после водата. Ова е докажано и на Харвард!
  • Две до три чаши ладен чај можат да ги подобрат кардиоваскуларните функции на организмот, како и да го намалат ризикот од инфаркт, мозочен удар и висок крвен притисок. Ако земеме предвид дека овие болести се меѓу најчестите, тогаш пиењето ладен чај би требало да стане навика.
  • Резултатите од истражувањето покажуваат дека пиењето чај може превентивно да делува на губењето на забите, односно нивниот квалитет затоа што чајот ја менува Пх вредноста во устата.
  • Чајот е полн со антиоксиданти кои го забавуваат процесот на стареење и ја прават кожата помлада.

  • Ограниченото количество кофеин може позитивно да влијае на јакнењето на коските, особено кај жените кои имаат ризик од остеопороза.
  • Резултатите од истражувањето на Tea Association of the USA докажуваат дека повеќе од 3000 студии покажале дека ладниот чај превентивно може да влијае и на добивањето рак на бели дробови. Имено, чајот содржи флавоноиди кои ги напаѓаат слободните радикали во телото и ги уништуваат пред да стигнат да направат штета.
  • И што е можеби најважно кога е секојдневието во прашање – ладниот чај освен што е своевидно освежување е и идеална замена за кафето, а благодарение на малата доза на кофеин ќе ве држи будни и енергетски способни до крајот на денот. Уште една студија докажала дека луѓето кои секојдневно пиеле чај биле под помал стрес од оние кои не го пиеле овој напиток.