Откриена вистинската причина зошто некои луѓе не слабеат

Додека со недели се потиме во теретана и го вагаме секој грам храна што ќе го внесеме во организмот, некои наши пријатели или познаници слабеат без мака. Во што е тајната на оваа космичка измама?

Истражувањето објавено во стручниот магазин „Cell“ предвид земало 800 кандидати кои биле со зголемено ниво на инсулин. Испитанциите кои биле дел од истражувањето морале точно да ги бележат своите навики на јадење, бавење со спорот и спиење. Во рамките на истражувањето се анализирале процесите на слабеење на различни луѓе со исти прехранбени навики.  

Испитаниците за потребите на истражувањето консумирале еднакви намирници, во еднакви количества. Потоа им се мерело нивото на инсулин во телото, затоа што нивото на шеќер во крвта има главна улога при слабеењето, како и со појавата на дијабетесот и дебелината.

Иако возраста и индексот на телесна маса имале влијание на нивото на шеќер во крвта, се покажало и дека нивото на инсулин поинаку се однесувал кај личностите кои јаделе еднакво количество храна. Значи, генетската предиспозиција, исто така, игра важна улога кај слабеењето, но и дебелеењето.