Ова е најголемиот мит за јаглехидратите

Заради здравата исхрана се откажувате од јаглехидратите?! Всушност ова не е добра одлука, а еве и зошто...

Јаглехидратите во светот на фитнесот и здравата исхраната често се на лош глас, па многумина целосно ги отфрлаат од исхраната. Меѓутоа, нутриционистите твдрат дека со консумирање на здрави и одмерени намирници не треба да се плашите, односно не треба во целост да се откажувате од јаглехидратите.

Здрави јаглехидрати

Јаглехидратите одамна се сметаат за заслужни за дебелеењето. Меѓутоа, денес стручњаците тврдат дека токму тие му се потребни на нашето тело, особено ако тренираме многу, односно ако многу се трошиме.

Сложените јаглехидрати се брзи носачи на енергија, а ги има во, на пример, интегралните производи, компирот, зобните снегулки, овошјето и зеленчукот. Многу е важно да се внесуваат здрави јаглехидрати, а не бели (односно производи од бело брашно, слатки сокови, тестенини, кекс…) Тогаш здравите јаглехидрати ќе му бидат од корист на телото, и тоа од огромна корист.