Ова го правиме секојдневно, а не сме свесни дека го зголемува ризикот од добивање рак

Утринскиот тип на жени имаат за 48% помала можност да се разболат од рак на дојка за разлика од жените кои се активни во ноќните часови.

Најнова студија ја открила тесната врска помеѓу раното станување и ризикот од добивање рак на дојка.

Жените кои се ранобудни имаат дури за два пати помал ризик да заболат од рак на дојка во споредба со жените кои се “ноќни птици“ и кои се поактивни во доцните вечерни часови и си кои си легнуваат подоцна.

Утринскиот тип на жени имаат за 48% помала можност да се разболат од рак на дојка за разлика од жените кои се активни во ноќните часови.

Ова се резултати на најновата студија на Универзитетот Бристол во која учествувале 100 жени.

Клуч на се е во должината на спиење. Жените кои легнуваат и стануваат порано и спијат според препорачаната сатница која е важна за организмот, а тоа е од 7 до 8 часа дневно.
Ова истражување е само потврдува дека современиот начин на живот и пореметувањето на природниот циклус на сон влијае на појавата на многу болести.
Се смета дека недоволниот сон, поради што доаѓа до недоволно производство на мелатонин, предизвикува недостаток на контрола над малигните клетки.