Ова може да бидат симптоми кои укажуваат на некои облици на рак

Д-р Анита Џонсон од “Cancer Treatment Centers of America”, издвоила од своето искуство во работата за заболени од карцином, шест најчести симптоми на тумор.

Надуеност, пребрзо чувство на ситост и болка во карлицата

Сите наведени симптоми може да бидат симптоми на рак на јајчници, затоа е најдобро да се поести лекар. Знак на оваа болест може да биде и честата потреба за одење во тоалет. Сепак, без паника, најдобро е консултација со лекар.

Болно мокрење, абнормално крварење по менопауза

Проблеми со мокрењето и необичен вагинален исцедок или крварење (особено по менопауза), се некои симптоми на рак на матка.

Депресија, губење килограми, промени во бојата на урината и кожата

Депресија и губење апетит често претходат на рак на панкреас, а некои од раните симптоми се и темна боја на урината и столица со боја на глина, како и промени на бојата на кожата. Ова укажува и на рак на дебело црево.

Промени во работата на цревата и крв во столицата

Ако имате пролив или запек кој трае повеќе од неколку дена, или имате ректални крварења, темна столица и крв во столицата, тоа може да биде причина за загриженосѕ. Се наведено, укажува на симптоми на дебело црево.

Промени на кожата, зголемување на лимфните јазли под пазувите

Знаците на предупредување за рак на дојка може да бидат различни за секого, но најважно е да се внимавата на промена во изгледот и брадавицата.

Засипнат глас, отежнато дишење, болка во рамената

Честа кашлица и засипнатост може да бидат знак за рак на бели дробови, а засипнатоста може да биде знак и за рак на штитната жлезда и грлото.