Ова се најчестите симптоми на дијабетес

На шеќерна болест треба да се посомнева и ако изненадно се јават: засилена глад, замор, исцрпеност, трнење во стапалата, бавно зараснување на раните и инфекции.

Ако имате засилено чувство на жед, често мокрите, добро јадете, а килограмите како да се топат, лесно се заморувате, треба да се посоветувате со матичниот лекар, оти наведените симптоми укажуваат на дијабетес.

На шеќерна болест треба да се посомнева и ако изненадно се јават и:

  • Нагласена потреба за храна
  • Замор и исцрпеност
  • Заматен вид
  • Трнки во стапалата
  • Бавно зараснување на раните и инфекции

За болеста на време да се открие и правилно се лекува, стручњаците препорачуваат лицата над 40 години декоја година да прават систематски преглед кој опфаќа и контрола на шеќерот, холестеролот и крвниот притисок. Ова е важно, оти дијабетесот е болест која не боли.

 

Исто така, стручњаците потсетуваат дека со намалување на прекумерната телесна тежина за само 10 проценти, се намалува и ризикот за појава на дијабетес за 50%, се редуцира крвниот притисок за 10 mmHg и вкупниот холестерол за 10%.