Оваа болест до 2030 година  може да убие 11 милиони деца

Од воспаление на белите дробови до 2030. Година ќе умрат речиси 11 милиони деца помлади од пет години, предупредија стручњаците  од Светската здравствена организација.

Од вкупно 10,8 милиони смртни исходи при воспаленија на белите дробови, 1,7 милиони би се случиле само во две земји Нигерија и Индија. Во Пакистан од оваа болест може да умрат околу 700.000 деца,а  во Конго околу 63.000.

Според податоците на Светската здравствена организација, воспалението на белите дробови е прв инфективен причинител за морталитет меѓу децата и предизвикува 15% од вкупниот број на смртни случаи меѓу децата помлади од 5 години.

Пневмониите најчесто се предизвикани од инфекции причинети од бактерии, но и од вируси, додека габичната пневмонија се јавува многу поретко. Мешани инфекции од бактерии и од вируси може да се јават и до 45% од вкупните инфекции кај децата и 15% од инфекциите кај возрасните.

Бактериите се најчестата причина за пневмонија, а видот Streptococcus pneumoniae се изолира кај 50% од случаевите. Бактериите до белите дробови стигнуваат преку вдишување од грлото или носот, а може да се прошират и со крв. СЗО проценува дека во 2015 година во светотот од оваа болест починале 922.000 деца помлади од 5 години.

„Превенцијата е можна со вакцинација, соодветен начин на исхрана и со подобрување на разните надворешни фактори. На глобално ниво би можело да се спасат 4,1 милион деца кога би се превземале неколку едноставни мерки: поголема имунизација на глобално ниво, пристап до антибиотици и подобрување на исхраната кај загрозените деца„, истакнуваат експертите на СЗО.