Овие намирници ВЕДНАШ исфрлете ги од менито ако боледувате од артритис!

Луѓето кои патат од оваа болест знаат колку таа може да се ублажи со храна, но има и од оние кои не знаат дека одделни намирници можат да им ја влошат состојбата.

Артритисот доведува до појава на болни воспаленија на зглобовите и им оневозможува на болните да обавуваат секојдневни активности како што се облекувањето и јадењето. Иако може да биде благ, но и мошне јак, која било форма е непријатна. Луѓето кои патат од оваа болест знаат колку таа може да се ублажи со храна, но има и од оние кои не знаат дека одделни намирници можат да им ја влошат состојбата. Доколку патите од артритис овие 10 намирници морате да ги избегнувате:

Глутен

Глутенот кој се наоѓа во пченицата предизвикува воспаление во телото дури и ако немате целијакија.

Млеко

Млекото содржи компонента која се нарекува казеин, познат протеин за варење кој е виновник за предизвикувањето воспаленија по телото.

Масло

Ова е мошне тешко за одбегнување затоа што многу намирници содржат масло. Сето масло кое содржи омега-6 масни киселини е лошо за вашите зглобови.

Пржена и термички обработена храна

Брзата храна е ужасна за вашето севкупно здравје.

Пржена, подгревана или пастеризирана храна, како и храна приготвена на скара

Кога готвиме некоја храна, токсичниот нуспроизвод кој се вика напреден гликоцин предизвикува автоимун одговор на телото што резултира со воспаление на зглобовите.

Некои зеленчуци

Лутите пиперчиња, компирот и доматите содржат компонента која се нарекува соланин, а кој има негативно дејство на артритисот.

Шеќер

Што било што содржи фруктоза, глукоза или сахароза предизвикува воспаление во зглобовите.

Рафинирани јаглехидрати

Рафинираните житарки водат до дебелина, затоа внимателно.

Тутун

Тутунот се смета за еден од причинителите за настанување на ревматски артритис.

Алкохол

Го зголемува ризикот за производство на киселина која доведува до воспаленија во телото.