Овошниот јогурт е здрав, но само ако е направен дома

Наместо да јадете овошни јогурти полни со конзерванси, подгответе си дома со свежо овошје и гранола

Јогуртот е намирница која треба да се консумира што почесто, заради тоа што е добар за варењето и го поттикнува и помага овој процес. Исто така, кај луѓето кои почесто консумираат јогурт е констатирана помала изложеност на инфекции со сandidа albicans.

Доколку сте љубители на вкусот на миксот од јогурт и овошје, тогаш не треба да се откажувате, ако не сакате да јадете купечки јогурти, полни со конзерванси. Многу лесно можете да си подготвите дома, со овошје по ваш избор, за кое знаете дека е свежо и вкусно.

Потребни состојки

1 литар јогурт

200 гр. замрзнато и свежо овошје(сезонски)

Мед, по желба

Зачини по желба (цимет, ѓумбир, нане..)

Јогуртот се дели на половина, во едната се додава свежо овошје, мед и зачини и се миксира. Во втората половина се додава замрзнато овошје, мед и зачини и се миксира. Може да се измеша, а може да се чува и одвоено. Се јаде со цело свежо овошје и со гранола.