ПАНАЦЕА ОТКРИВА: Воздушна или гасна емболија кај нуркачи

Воздушните или гасните емболии може да предизвикаат сериозни и потенцијално фатални состојби, како што се мозочен удар или срцев удар. Побарајте брза помош ако вие или некој со кој сте се чувствувате лошо по нуркање и се сомневате дека има воздушна или гасна емболија.

Воздушните или гасните емболии може да предизвикаат сериозни и потенцијално фатални состојби, како што се мозочен удар или срцев удар.

Побарајте брза помош ако вие или некој со кој сте се чувствувате лошо по нуркање и се сомневате дека има воздушна или гасна емболија.

Тоа може да се случи ако нуркачот:

поминува предолго под вода
површините премногу брзо
го задржува здивот додека се нагоре
Воздухот може да избега од белите дробови во крвните садови (емболија на артериски гасови) или може да се формираат азотни меури во крвните садови (болест на декомпресија или „свиткувања“).

Симптоми на воздушна или гасна емболија по нуркање

Симптомите на воздушна или гасна емболија по нуркање вклучуваат:

болки во зглобовите или мускулите
низок крвен притисок, што може да предизвика вртоглавица
неправилно чукање на срцето
останување без здив и брзо дишење
заматен вид
болка во градите
силни чувства на анксиозност
чешање на кожата
сина нијанса на кожата, усните или јазикот (цијаноза)
крвава пена од устата
парализа или слабост, можеби на еден или повеќе екстремитети
напади или напади
губење на свеста
Можеби нема да ги имате овие симптоми веднаш. Тие можат да се развијат во рок од 10 до 20 минути или понекогаш дури и подолго по излегувањето на површината. Не ги игнорирајте овие симптоми – веднаш побарајте медицинска помош.

Побарајте брза помош ако вие или некој со кој сте се чувствувате лошо по нуркањето.

Нуркач со сомнителна воздушна или гасна емболија треба да биде префрлен во одделот за A&E што е можно поскоро. 

Тие треба да бидат легнати рамно и да им се даде 100% кислород додека не стигнат во болница. Откако ќе се стабилизираат, тие ќе бидат однесени во просторија под притисок наречена хипербарична комора, или во болница или на друга локација.

Зошто нуркањето може да доведе до воздушна или гасна емболија
Ако нуркачот излезе на површина премногу брзо, може да се формираат азотни меури во нивните ткива и крвотокот. Ова често се нарекува болест на декомпресија или „свиткување“.

Пребрзото излегување на површината или задржувањето на здивот додека пливате на површината може да предизвика ширење на воздухот во белите дробови. Ова може да го пукне ткивото на белите дробови (пулмонална баротраума), што може да доведе до ослободување на меурчиња со гас во артериската циркулација (артериска гасна емболија).

Кај некои нуркачи, основните состојби може да ги зголемат шансите за болест на декомпресија. Тие треба да се разговараат со лекар кој е специјализиран за медицина за нуркање.

Ако меурот со гас блокира артерија, може да го прекине снабдувањето со крв во одредена област од телото.

Сериозноста на блокадата зависи од тоа кој дел од телото е зафатен, големината на меурот со гас и количината на инертни гасови (нереактивни гасови) во ткивата на нуркачот.

Емболија со воздух или гас може да предизвика различни проблеми во зависност од тоа каде е блокадата:

артерии кои водат до мозокот – итно губење на свеста и може да доведе до напади или напади, или мозочен удар
артерии кои водат до срцето – срцев удар или абнормално чукање на срцето (аритмија)
крвен сад во белите дробови – белодробна емболија
Овие состојби се многу сериозни и можат да бидат фатални, особено ако воздушната емболија не се третира брзо.

Третман на воздушна или гасна емболија предизвикана од нуркање
Откако нуркач со воздушна или гасна емболија доби итна медицинска помош и неговата состојба ќе се стабилизира, тие ќе бидат префрлени во хипербарична комора.

Тие ќе треба да лежат во хипербаричната комора неколку часа, дишејќи мешавина од гасови и кислород во средина под притисок. Високиот притисок го враќа нормалниот проток на крв и кислород во ткивата на телото и ја намалува големината на воздушните меури во телото.

Во случаи на болест на декомпресија, притисокот ги принудува меурчињата од азот да се растворат во крвотокот.Притисокот во комората потоа постепено се намалува за да им се овозможи на гасовите да го напуштат телото, имитирајќи полека излегувајќи на површина од нуркање.

Во зависност од тежината на симптомите, третманот може да треба да се продолжи неколку дена.

Спречување на воздушна или гасна емболија при нуркање
За да го намалите ризикот од добивање воздушна или гасна емболија при нуркање, треба:

ограничете ја длабочината и времетраењето на вашите нуркања
секогаш полека излегувајте на површина и правете безбедносни застанувања за да дозволите воздухот во вашите ткива и крвни садови безбедно да избега; користете компјутер за нуркање или маси за нуркање за да одржите безбедна брзина на искачување и не нуркајте повторно додека не поминете соодветно време на површината
опуштете се и дишете нормално додека се искачувате
не нуркајте со настинка, кашлица или инфекција на градниот кош
избегнувајте енергично вежбање пред, за време и по нуркање
проверете дали сте добро хидрирани пред нуркање
оставете соодветни површински интервали помеѓу нуркањата (ако планирате неколку нуркања) за да дозволите азотот да го напушти вашето тело
почекајте 24 часа по нуркањето пред да летате или да отидете на поголема височина

Други причини за воздушна или гасна емболија
Иако е невообичаено, можно е да се добие воздушна или гасна емболија за време на операција, некои медицински процедури и кога се искачувате на голема надморска височина.

Во болниците и здравствените центри, треба да се внимава да се спречат воздушни емболии со:

отстранување на воздухот од шприцовите пред инјекциите и од интравенските линии пред да ги поврзете
користење на техники при вметнување и отстранување на катетри и други цевки кои го минимизираат ризикот од влегување на воздухот во крвните садови
внимателно следење на пациентите за време на операцијата за да се обезбеди да не се формираат воздушни меури во нивните крвни садови
Воздушните емболии предизвикани од операција, анестезија или други медицински процедури може да бидат тешки за лекување. Обично е потребен третман за поддршка на срцето, крвните садови и белите дробови.

На пример, течностите може да се користат за лекување на пад на крвниот притисок и може да се даде кислород за да се коригираат намалените нивоа на кислород. Во овие случаи понекогаш е потребен третман во хипербарична комора.