Пашканат: Ароматичен чувар на црниот дроб и срцето

Иако често го мешаат со корен од магдонос, пашканатот е сосема поинаков зеленчук и има бројни благотворни својства.

Пашканатот е двегодишна билка богата со етерични масла, минерали, влакна и витамини Б, Ц и Е. Пашканатот е еден од најпознатите билни извори на калиум и го штити здравјето на срцето, белите дробови, црниот дроб и бубрезите.

Овој зеленчук е добар диуретик и го забрзува исфрлањето на вода од организмот. Благотворно делува и на крвниот притисок, крвните садови и грчевите во стомакот, ја намалува телесната температура и тешкотиите при варење на храната.

Може да се користи целиот – од коренот до листот. Најчесто се користи коренот, како додаток во супите и манџите на ист начин како морковот, а листовите може да ги користите како листовите од магдоност.