Печурките го намалуваат ризикот од рак на простата

Мажи јадете печурки, имате навистина добра причина за тоа!

Истражување спроведено од група јапонски научници открива дека консумацијата на печурки штити од рак на простата, и тоа доколку се јадат трипати во седмицата. Истражувањето траело 13 години, а во него учествувале околу 40 000 мажи на возраст меѓу 40 и 80 години.

Добиените резултати откриваат дека јадењето печурки, трипати во неделата го намалува ризикот од некое онколошко заболување за 20 отсто. Се претпоставува дека причината за тоа, веројатно, се должи на соединенија коишто го намалуваат машкиот хормон причинител на ракот на простатата.

Печурките, исто така, имаат поволно влијание и кај повеќе видови воспаленија.