Пешачите после јадење за да го намалите шеќерот

Ако имате дијабетес или преддијабетес, големи се шансите дека шеќерот во крвта често ви е на ум. И дури и ако немате дијабетес, големите промени на шеќерот во крвта може да ве одведат од супер енергични до летаргични и гладни. Тоа не е забавно за никого.

Дури и кратка прошетка може да направи позитивна разлика. Ако имате дијабетес или преддијабетес, големи се шансите дека шеќерот во крвта често ви е на ум. И дури и ако немате дијабетес, големите промени на шеќерот во крвта може да ве одведат од супер енергични до летаргични и гладни. Тоа не е забавно за никого.

Зарем не би било убаво ако нешто толку едноставно како кратка прошетка може да помогне во одржувањето на шеќерот во крвта? И, всушност, истражувањата сугерираат дека пешачењето после јадење може да го направи токму тоа. Медицинска сестра и специјалист за нега и образование за дијабетес Шенон Кнап, MEd, BSN, RN, CDCES, разговара за придобивките од прошетката по оброкот и што друго да се земе предвид при управувањето со нивото на шеќер во крвта.

Што предизвикува висок шеќер во крвта?
Вашето тело ги претвора јаглехидратите што ги јадете во шеќер (гликоза). Кога работите работат добро, вашиот панкреас ослободува инсулин. Овој хормон ја транспортира гликозата во вашите клетки, така што вашето тело може да ја користи за енергија. Но, кога работите не функционираат како што треба, може да завршите со висок шеќер во крвта.

Кнап вели дека две работи обично предизвикуваат проблематична хипергликемија (висок шеќер во крвта), а инсулинот е во коренот на двете од нив. Може да имате висок шеќер во крвта затоа што:

Панкреасот не произведува доволно инсулин. Без доволно инсулин, гликозата останува во вашиот крвоток и го зголемува нивото на гликоза во крвта. Ова е белег на дијабетес тип 1, но често се забележува и кај дијабетес тип 2.
Телото произведува инсулин, но не го користи правилно. Ова се нарекува отпорност на инсулин и исто така може да предизвика високи нивоа на гликоза во крвта. Обично игра улога кај дијабетес тип 2, но се јавува и кај дијабетес тип 1.
Зошто е важен високиот шеќер во крвта? „Со текот на времето, зголемениот шеќер во крвта предизвикува оштетување на крвните садови“, вели Кнап. Оштетените крвни садови доведуваат до сериозни компликации, како што се:

Ретинопатија поврзана со дијабетес, која може да предизвика слепило.
Нефропатија поврзана со дијабетес, која може да доведе до откажување на бубрезите.
Срцев удар.
Оштетување на нервите (невропатија).
Мозочен удар.
„Толку е важно да го задржите шеќерот во крвта во вашата целна граница ако имате дијабетес“, продолжува таа. Постојат многу начини да го поттикнете шеќерот во крвта во здрав опсег – вклучително и кратка прошетка после јадење.

Придобивките од одење после јадење
Има многу здравствени придобивки од пешачењето, а одењето после јадење може конкретно да има корист за шеќерот во крвта.

После оброците, вашата гликоза во крвта се зголемува (дури и ако немате дијабетес). „Вашето ниво на шеќер во крвта е највисоко околу 30 до 90 минути по оброкот“, споделува Кнап. Овој пораст е природен одговор на јадењето и не загрижува освен ако вашата гликоза не се искачи премногу или не остане на нездраво ниво.

Но, истражувањата покажуваат дека кратка прошетка после јадење:

Спречува зголемување на нивото на гликоза во крвта колку што би било ако јадете, а потоа останете да седите.
Го одржува нивото на инсулин стабилно.
Секоја активност е корисна за вашата гликоза во крвта. „Вежбањето брзо влијае на шеќерот во крвта, често во рок од неколку минути“, вели Кнап. „И со текот на времето, физичката активност му помага на вашето тело да го користи инсулинот поефикасно, намалувајќи ја отпорноста на инсулин што често ја гледаме кај дијабетесот“.

Студијата покажува дека пешачењето само две до пет минути може малку да го намали шеќерот во крвта. „Но, ова не е магично решение за дијабетесот“, вели Кнап. „Прошетката после оброкот е одлична навика која има корист од шеќерот во крвта, но управувањето со дијабетесот никогаш не се сведува на само една работа“.

Внимавајте на низок шеќер во крвта ако имате дијабетес
Кнап, исто така, предупредува дека можете да одите предалеку со вежбањето. Ако земате лекови за намалување на гликозата во крвта, вежбањето може да го намали премногу ниско. Нискиот шеќер во крвта – хипогликемија – може да биде опасен.

Малку е веројатно дека кратка прошетка ќе предизвика хипогликемија, но напорниот тренинг може да предизвика. „Секогаш знајте го нивото на гликоза во крвта“, советува Кнап. Времето на вашето вежбање е клучно. Секогаш кога вежбате, проверете го нивото на гликоза пред и после активност. Читањето на гликозата во крвта помало од 70 mg/dL (милиграми на децилитар) обично е во опсегот на хипогликемија. Но, пред и за време на вежбањето, целта кон ниво на гликоза во крвта поблиску до 100 mg/dL може да биде побезбедна опција.

Ако имате ниско читање, консумирајте јаглехидрати со брзо дејство за да го подигнете нивото на гликоза. На пример, пијте мала шолја сок, земете лажица мед или користете таблети или гел со гликоза. Вашиот давател на здравствена заштита или специјалист за нега и образование за дијабетес може да ви помогне да креирате план за лекување на хипогликемија. И без разлика што ќе одберете да користите за лекување на хипогликемија, не заборавајте да го имате при рака за време на активноста.

Други начини за управување со шеќерот во крвта
„Ако имате дијабетес, здравите навики се дел од одржувањето на вашата гликоза во крвта во целниот опсег. Ова е точно дури и ако земате лекови за управување со шеќерот во крвта“, вели Кнап.

Добрите навики за природно управување со шеќерот во крвта вклучуваат:

Здраво јадење.
Редовно вежбање.
Управување со стресот.
Ако имате дијабетес, другиот витален дел од управувањето со гликозата во крвта е да ги знаете вашите нивоа. Затоа честите проверки на шеќерот во крвта се толку важни.

Целниот опсег на гликоза во крвта зависи од тоа кога последен пат сте јаделе. За возрасни со дијабетес типични целни нивоа на гликоза во крвта се:

80 до 130 mg/dL пред да јадете оброк.
Помалку од 180 mg/dL еден до два часа по почетокот на вашиот оброк.
Пешачењето после оброците може да помогне да се стабилизираат шеќерот во крвта и инсулинот, што може да го олесни постигнувањето на целниот опсег. Ако немате дијабетес, сепак можете да имате корист од прошетките после оброк кои го намалуваат вашиот скок на шеќерот во крвта.