Пет едноставни навики за борба против стрес

Ако сте под стрес некои од следниве техники сигурно ќе ви помогнат да се чувствувате подобро и посмирено:

Посветете внимание на дишењето – вдишете длабоко додека броите до 5, задржете го здивот неколку моменти и потоа издишете полека (повторно бројте до 5). Повторете го овој циклус неколку пати и обидете се да дишете со стомакот (ставете ја дланката на 2-3 см над папокот – за време на вдишувањето би требало да го допрете стомакот со дланката).

 

Прошетајте – прошетка во природа ќе ви помогне да ја обновите енергијата и да го подобрите расположението.

 

 

 

Изедете малку црно чоколадо – една студија покажала дека кај личностите кои почнуваат да јадат 30 до 40 г чоколадо на ден за 2 недели се намалуваат хормоните на стрес во организмот.

–  Создавајте – било да станува збор за сликање, боени за возрасни, оригами, пишување блог и слично, зашто креативните хобија претставуваат одличен начин да се забавувате и да се опуштите. Доколку имате впечаток дека очите често ви се суви, посветете внимание на симптомите за кои зборуваме денес, затоа што можеби не станува

 

– Напијте се шола чај – растителните чаеви како што се нане, камилица и маточина, но и зелен и црн чај, помагаат во отстранување на симптомите на стрес.