Пет намирници кои ги олеснуваат симптомите на гихт

Гихот е метаболична болест предизвикана од зголемени вредности на мочната киселина во серумот

Гихот е метаболична болест предизвикана од зголемени вредности на мочната киселина во серумот. Состојбата наречена хиперглеукемија е последица на зголемената продукција или намалената елиминација на мочната киселина во организмот. Зголемена продукција се случува при зголемено внесување на пурини преку храната (особено во црвеното месo), интензивно разградување на клетките при некои хематолошки болести, труење со олово како и престој на големи височини со разреден воздух. Намалена елиминација на мочната киселина има при нарушена бубрежна функција и при хроничен алкохолизам.

Гихтот е болест што може да се контролира, но неопходна е дисциплина во однос на редовно земање на терапија и придржување до одредениот хигиено-диететски режим. Намирници кои се одлични во справувањето со симптомите на гихтот се:

  • Праз– го поттикнува излачувањето на вишокот мочна киселина преку урината. Се препорачува да се јаде најмалку двапати неделно
  • Ананас– го содржи ензимот бромелаин кој го помага варењето на протеините ко се главни причинители на појавата на гихт и е добар во спречувањето на создавање на мочната киселина
  • Сода бикарбона– со алкалното дејство ја разредува мочната киселина, но трееба да се користи внимателно, само три до четири недели по ред
  • Ѓумбир– активната компонента џинџерол има противвоспалително дејство и ги олеснува симптомите на гихтот
  • Сок од цреши– успешно го намалува нивото на мочната киселина, богат е со антиоксиданси и делува противвоспалително