Пиете јаболков оцет? Овие работи никогаш не смеете да ги правите

Погрешниот начин на консумирање на јаболковиот оцет може да биде потенцијално опасен и штетен за здравјето.

Јаболковиот оцет имат свои благодати, но постои правиле и погрешен начин за негово користење. Погрешниот начин на консумирање на јаболковиот оцет може да биде потенцијално опасен и штетен за здравјето.

  • Пиете само оцет

“Поради киселоста оцетот може да направи иритација и да предизвика штета на хранопроводот и стомачната шуплина. Направете си услуга и секогаш јаболковиот оцет пред консумирање измешјате го со вода, за да биде поблаг за организмот“, советува Мат Веик, нутриционист.

  • Го пиете веднаш по јадење

Елизабет Абел, нутриционист вели дека навиката на пиење јаболков оцет веднаш по оброкот, треба итно да се смени. Според неа, пиењето ваков оцет на празен желудник е многу поздраво.

  • Користете сламка

Дури и кога ќе се разреди со вода, јаболковиот оцет и натаму се одликува со висок процент на киселина, и може да ја уништи забната глеѓ. Најдобро е да се пие со сламка, оти на таков начин многу малку киселина доаѓа во контакт со забите.

  • Пиете големи количини

Ако е толку здрав, зошто тогаш проблемот е во количината? Оние што почнуваат да пијат, експертите советуваат да почнат полека за да се види како организмот реагира на оцетот. И се да е во ред, количината од две лажици дневно е сосема доволна.

  • Го пиете пред спиење

Ова не е добра идеја, бидејќи во текот на ноќта киселината може преку хранопроводт да се врати во устата и да предизвика тегоби.

  • Го користите, а имате хеликобактер пилори

Додека јаболковиот оцет може во повеќето случи да го подобри здравјето, постојат одредени состојби кои овој оцет може само да ги влоши. Еден пример е хеликобактер пилори, тип на бактерија која се поврзува со развој на чир на желудникот. Јаболковиот оцет при оваа бактерија ќе предизвика иритација.